TA: ‘ASML winstpakker in weifelende AEX-index?’

De periode november t/m april verloopt doorgaans bovengemiddelde positief voor aandelenbeleggers. De AEX-index lijkt dit jaar echter van plan om zich niets van de gunstige beursstatistieken aan te trekken.

AEX-index in 2017

Het principe dat oude weerstand nieuwe steun wordt is gebaseerd op de aanname dat er drie type marktpartijen naar beurskoersen kijken. Dat zijn mensen die gekocht hebben, mensen die verkocht hebben en mensen zonder posities. Deze laatste groep bestaat ook weer uit twee soorten, zijnde mensen die nooit een positie hadden en mensen die ooit een positie hadden. Bij het passeren van elke voorgaande top geldt voor al deze mensen een bevestiging van een opgaande trend. Daarom moet elke terugval worden opgevangen op het niveau van de vorige top. Zo niet, dan klopt er iets niet. Het feit dat de AEX-index op slotkoersbasis onder de top van 18 oktober (547,68) en onder de bodem van 25 oktober (541,27) noteert, zet veel mensen aan het twijfelen.

ASML Holding in 2017

Indien de AEX-index als gevolg van twijfel wordt getroffen door weglopers die de beurs niet langer vertrouwen, dan mag worden verwacht dat de AEX-index verder in waarde afbrokkelt. Bij een indexstand AEX 536,26 (= top 9 mei 2017) melden zich wellicht opnieuw koopjesjagers. Maar als deze koopjesjagers uitblijven, dan gaan AEX-gerelateerde beleggingsinstrumenten in de verkoop. En dat betekent weer dat ook uitstekende presterende aandelen, zoals ASML Holding, vanwege verkoopdruk op indexniveau door winstnemingen getroffen kunnen worden. Beleggers in ASML Holding zien de hapering al in de koersgrafiek ontstaan. Let daarom op de stijgende steunlijn rond € 155 en de horizontale steunlijn (rond € 150). Bij een daling onder € 150 komt € 140 in zicht.

SPDR Select Sector Technology Fund ETF (XLK) vanaf 1999

Nu het beursjaar 2017 haar laatste beursmaand tegemoet gaat, worden de balansen steeds meer opgemaakt. De uitstekende koersprestaties van de technologiesector springen dan onmiddellijk in het oog. In technisch opzicht is de huidige waardering van de Amerikaanse S&P 500 technologietracker (tickersymbool ‘XLK’) de moeite waard voor een kritischer blik. De actuele waardering ($ 64,54) is nu bijna net zo hoog als ten tijden van de ICT-zeepbel in maart 2000. Destijds bereikte de XLK-tracker een waardering op een piekniveau van $ 65,4375. En de relatieve sterkte index (RSI) is nu in dezelfde mate ‘overgekocht’. ASML-beleggers moeten nu extra opletten!

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing. 

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker