De beste dividendaandelen uit de VS

Dividend is een uitkering aan de aandeelhouders en zorgt voor een extra inkomstenbron. Daarom zijn veel beleggers fan van dividendaandelen.

Een bedrijf kan meerdere dingen doen met de winst die gemaakt wordt. Het kan de winst uitkeren als dividend aan de aandeelhouders of investeren in groei door de productiecapaciteit te vergroten, nieuwe producten te ontwikkelen of door overnames te doen. Een lange historie van stijgende dividenden zegt iets over een bedrijf. Een dividendaandeel met zo’n lange historie is er blijkbaar in geslaagd de winst in verschillende omstandigheden te vergroten en de uitkeringen naar aandeelhouders te verhogen.

Veel beleggers vinden het daarnaast erg prettig beloond te worden voor het hebben van aandelen in de vorm van een dividend. Om deze twee redenen zijn er lijsten gemaakt, zoals de dividend aristocrats, met bedrijven die het dividend 25 jaar achter elkaar hebben verhoogd. Het dividend is een belangrijk component van het totaalrendement. In dit artikel ga ik daar dieper op in en selecteer ik een aantal aantrekkelijke Amerikaanse dividendaandelen.

Onderwerpen die in dit artikel worden beschreven:

Amerikaanse dividendaandelen met jaarlijks stijgende uitkering

Jaarlijkse dividenduitkeringen zijn een substantieel deel van het totale rendement dat beleggers maken op hun beleggingen. De alom bekende quote van de legendarische John D. Rockefeller was dan ook niet voor niets:

Do you know the only thing that gives me pleasure? It’s to see my dividends coming in – John D. Rockefeller

We zijn het er dus over eens dat dividenduitkeringen van doorslaggevende waarde zijn voor beleggers. U ziet hierbij het ideaalscenario hoogstwaarschijnlijk al voor u. Een aandeel waarbij jaarlijks de dividenduitkering verhoogd wordt, omdat het onderliggende bedrijf weet te groeien. De VS heeft een lange historie van dividend beleggen en veel bedrijven geven daar al lang om dividendgroei. In dit artikel focus ik dan ook op dividendaandelen uit de VS.

We zijn op zoek gegaan naar aandelen met een lange geschiedenis van stijgende dividenden. Aandelen die over een periode van decennia de index weten te verslaan, in combinatie met een relatief laag risico. Dergelijke bedrijven moeten een bedrijfsmodel hebben dat ook winst weet te genereren in tijden van laagconjunctuur of crisissen.

Op het eerste gezicht lijken deze criteria voor individuele aandelen nauwelijks haalbaar. Uiteindelijk voldeden slechts 53 van de ongeveer 7.000 beursgenoteerde bedrijven in de VS aan de boven genoemde criteria.

Dividend aristocrats uit de VS

De aandelen worden gekenmerkt door het feit dat het dividend ten minste 25 jaar op rij verhoogd is. Hieruit kunnen belangrijke conclusies worden getrokken:

  • De genoemde bedrijven weten al tientallen jaren te groeien, verschillende crisissen te overleven en daarbij voortdurend dividend te blijven uitkeren. Het is dan ook zaak dat het bedrijfsmodel is gericht op succes voor de lange termijn.
  • Deze bedrijven zijn goed gepositioneerd en hebben een dominante plaats verworven in hun sector. Ze hebben een horde weten te creëren die de concurrentie ervan weerhoudt om marktaandeel te winnen.

Een bekend voordeel hiervan is bijvoorbeeld Coca Cola. Geen bedrijf is het gelukt om Coca Cola van de troon te stoten op het gebied van frisdrank. Inmiddels zijn talloze namaakproducten gemaakt voor cola, maar Coca Cola blijft toch de grote marktleider. Tegelijkertijd is het bedrijf goed gepositioneerd en ligt de prijs van cola niet extreem ver boven de prijs van concurrenten. Het aandeel van Coca Cola is echter erg sterk opgelopen en de winst lijkt te stagneren. Om deze reden zoeken we naar meer aantrekkelijk geprijsde alternatieven.

Welke Amerikaanse dividendaandelen zijn aantrekkelijk geprijsd?

Dergelijke marktleiders komen normaliter alleen onder druk te liggen als het in de hele sector minder gaat. Toch zien we nagenoeg altijd dat deze sterke dividendaandelen er in slagen de winst per aandeel te laten groeien. Toch moet je juist ook bij aandelen van hoge kwaliteit oppassen dat je niet teveel betaalt. Een te hoge waardering betekent namelijk vaak een lager dividend en minder ruimte voor koerswinst.

In deze lijst houd ik rekening met de waardering, schuldgraad, cycliciteit en groeimogelijkheden.

Ik heb vijf grote Amerikaanse dividendaandelen voor u geselecteerd, die volgens de gestelde normen wellicht interessant voor u zijn:

1. Microsoft (MSFT) 1,03%

Het aandeel Microsoft verdient niet de originaliteitsprijs. Toch heeft het aandeel de nummer 1 plek verdiend. Het aandeel blijft omhoog schieten en hierdoor is het dividend gedaald tot iets boven de 1%. Natuurlijk had je het aandeel eerder moeten kopen, maar met deze groei blijft het aandeel nog steeds aantrekkelijk. De balans is ijzersterk met een netto kaspositie van $47 miljard. Het meest opvallende is echter de razendsnelle winstgroei. De winst per aandeel steeg de afgelopen 12 maanden met 33,5% en in het laatste kwartaal met maar liefst 36,9%. De zeer snelle groei van de cloud maakt de winstgroei mogelijk. Met een waardering van 33 maal de winst is Microsoft niet goedkoop. De snelle winstgroei betekent dat het bedrijf in korte tijd in deze waardering kan groeien. Beleggers kunnen bovendien meer dividendverhogingen verwachten.

2. KKR (KKR) 1,53%

Private equity groeit hard. Pensioenfondsen en andere institutionele beleggers kunnen de volatiliteit van de beurs niet verdragen en kiezen daardoor vaker voor private equity. KKR profiteert hiervan en ziet het beheerd vermogen snel toenemen. KKR onderscheidt zich van andere private equity partijen door haar stevige eigen vermogen. Dit investeert het in dezelfde fondsen en in nieuwe strategieën. Met een koerswinstverhouding van 9,3 en 1,9 maal de tastbare boekwaarde is het aandeel bovendien niet erg duur. De hogere beurskoersen kunnen bovendien voor lucratieve beursgangen zorgen. Het dividend van 1,53% is aan de lage kant, maar heeft gezien de waardering groeipotentieel. Beleggers die meer waarde hechten aan een hoger dividend kunnen eventueel kiezen voor FS KKR Capital dat 12,3% dividend uitkeert. Dit business development bedrijf, dat zich richt op krediet voor middelgrote partijen, heeft minder groeipotentieel maar een hoog dividendrendement.

3. Delta Airlines (DAL) 2,57%

Vliegtuigmaatschappijen zijn historische gezien zeer cyclisch. Zorgen zoals het coronavirus drukken de prijs van luchtvaartaandelen nog verder. Verdere consolidatie in de Amerikaanse markt heeft de winstgevendheid Delta Airlines opgedreven. De waardering op dit moment is zeer aantrekkelijk met een koerswinstverhouding van 8,2. Een groot deel van de winst komt tegenwoordig bovendien uit de deal met creditcard maatschappij American Express. Delta Airlines koopt veel aandelen terug en verhoogt het dividend regelmatig. Het dividend is met 2,56% redelijk aantrekkelijk en heeft bovendien veel groeipotentieel. Daarom staat dit aandeel in de lijst van de beste Amerikaanse dividendaandelen.

4. Pepsico (PEP) 2,64%

Pepsico stond vorig jaar ook al in de lijst en heeft afgelopen jaar goed gepresteerd. De hogere waardering zorgt ervoor dat het aandeel nu op nummer 4 terechtkomt in plaats van nummer 1. Pepsico is natuurlijk bekend van het merk Pepsi, maar tegenwoordig is eigenlijk de snack divisie met Lay’s en Dorito’s het meest winstgevend. Bovendien groeit de snackdivisie nog steeds snel, terwijl het voor frisdrank veel moeilijker is om te groeien. Pepsico heeft een waardering van 26,3 maal de winst. Het aandeel Pepsico heeft een dividend van 2,64%. Dankzij de groei van de snackdivisie blijft Pepsico een aantrekkelijke kandidaat vergeleken met haar concurrenten.

5. Holly Energy Partners 11,63%

Eigenaren van pijpleidingen hebben het het afgelopen jaar lastig gehad. Holly Energy Partners is geen uitzondering en zag de koers fors dalen in een stijgende markt. Holly Energy Partners is een MLP en moet minimaal 90% van de winst uitkeren. Dit levert een dividend van 11,63% op. HollyFrontier is de managing partner en is eigenaar van verschillende raffinaderijen. Dit is een financieel sterke partij en de risico’s van een faillissement van een belangrijke klant zijn daardoor klein. Holly Energy Partners heeft het dividend de afgelopen 15 jaar elk jaar verhoogd. De groei is de afgelopen jaren wel afgenomen. Toch is wat groei in combinatie met een dividendrendement van 11,63% niet onaantrekkelijk. De schulden zijn gelijk aan 60% van de marktkapitalisatie en de kredietscore is BB+. Dit betekent dat de schulden aanzienlijk zijn, maar nog niet een heel grote zorg. De beperkte groei en het hoge dividend geven het aandeel een behoorlijk risico. Beleggers worden hiervoor wel gecompenseerd met een dividend van 11,63%.

Bekijk ook onze overzichten van de beste Nederlandse dividendaandelen, de beste Europese dividendaandelen en de 20 beste aandelen van 2020.

(Amerikaanse) dividendaandelen kopen via LYNX

Bron: Jonkers, W, (2019). EFFECT. Magazine voor Beleggers, 1, 6-8.

Uiteraard is het via het LYNX Handelsplatform mogelijk om te beleggen in alle besproken Amerikaanse dividendaandelen. Naast het aanbod van alle aandelen onderscheidt LYNX zich ten opzichte van andere brokers door het brede aanbod van Amerikaanse aandelenopties. Dit maakt het voor u als beleggers bijvoorbeeld mogelijk om maandelijks gedekte opties te schrijven, om het jaarlijkse rendement een extra boost te geven.

beste amerikaanse dividend aandelen

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×