Claimemissie Pharming; alles wat u moet weten

Update 25 januari 2017: Aandeel Pharming; is het feest echt zo groot als het lijkt?

In augustus kondigde Pharming Group aan dat het de Amerikaanse rechten voor geneesmiddel Ruconest gaat terugkopen. Deze rechten zijn op dit moment nog in handen van Valeant. Pharming is niet tevreden over de manier waarop Valeant het middel aan de man brengt.

Lees hier alles over het aandeel Pharming.

Reden Claimemissie Pharming

Claimemissie Pharming; alles wat u moet wetenPharming is van mening dat het de verkopen van paradepaardje Ruconest kan laten stijgen als zij het zelf gaan verkopen. Om deze reden worden de rechten teruggekocht. Volgens CEO Sijmen de Vries zorgt de terugkoop van de rechten ervoor dat Pharming drie jaar eerder winstgevend wordt dan eerder werd gedacht.

Voor deze terugkoop moet Pharming echter diep in de buidel gaan tasten. Allereerst eist Valeant een directe betaling van $ 60 miljoen in contanten. Daarnaast is Pharming in de toekomst verplicht om betalingen te doen bij het behalen van verkoopmijlpalen tot een maximum van $ 65 miljoen.

Claimemissie Pharming: ophalen van vers kapitaal middels vier elementen

Omdat Pharming deze bedragen niet op de plank heeft liggen, is het biotechnologie bedrijf op zoek naar vers kapitaal. Pharming wil € 111,7 miljoen ophalen met de claimemissie. Het ophalen van dit kapitaal bestaat uit vier elementen.

1) Nieuwe kredietfaciliteiten banken

Het eerste element is een ruimere schulden faciliteit van € 37,7 miljoen bij de bestaande huisbank Silicon Valley Bank en de nieuwe partij Kreos Capital. Pharming betaalt over deze lening een rentepercentage van 8%.

2) Nieuwe converteerbare obligatielening

Daarnaast geeft Pharming een nieuwe converteerbare obligatielening uit met een coupon van 8,5%. Met deze obligatie wordt € 17 miljoen opgehaald. De obligaties kunnen in de toekomst tegen een premie van 25% worden omgewisseld in aandelen, dit komt neer op een aandelenkoers van € 0,284.

3) Nieuwe “amortizing bond”

Het derde element betreft een zogenoemde “amortizing bond”. Pharming verwacht met deze obligatie € 45 miljoen op te halen. Mocht het aandeel Pharming gaan stijgen, dan zijn de obligaties te converteren naar aandelen tegen een koers van € 0,30.

De lening heeft een looptijd van 18 maanden en hierover wordt geen interest betaald. Om beleggers toch over te halen om deze obligatielening af te nemen, keert Pharming een zogenoemde “fee” uit aan de obligatiehouders. Deze fee betreft € 5 miljoen als het gewenst bedrag van € 45 miljoen daadwerkelijk wordt opgehaald.

De eerste twee maanden vinden geen aflossingen plaats. In de derde maand vindt de aflossing over de eerste drie maanden in een keer plaats. De aflossing van de eerste drie termijnen vindt in cash plaats. De overige 15 termijnen kunnen zowel in cash als in aandelen plaatsvinden. Om deze aandelen te verkrijgen kunnen uiteindelijk weer nieuwe aandelen worden uitgegeven.

4) Uitgifte van nieuwe aandelen

Het vierde en laatste element is de uitgifte van nieuwe aandelen. Middels deze claimemissie worden bijna 59 miljoen nieuwe stukken uitgegeven, waarbij voor elke zeven bestaande aandelen een nieuw aandeel kan worden gekocht tegen een koers van € 0,205. Deze koers is een korting van 10% ten opzichte van de gemiddelde aandelenkoers over de afgelopen 20 dagen.

De handel in deze claimrechten loopt van 23 november 09:00 uur tot 29 november 17:40 uur onder de tickercode PHAOR. De huidige aandelen Pharming worden vanaf 23 november dus verhandeld tegen een ex-claimrechten koers.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×