De beleggingstips van Karel Mercx

Update: 23-01-2015 Beleggingstips van de Lynx Beurstop 5 2015 

Update: 15-01-2015 Beleggingstips van het Lynx Beleggersdebat 2015

Ik heb op dit moment twee beleggingstips. Ten eerste verwacht ik dat de goudprijs door de bodem van $1180 gaat zakken. Ten tweede verwacht ik dat Amerikaanse aandelen de komende jaren verliesgevend zullen zijn.

Eerst de goudprijs. Deze laat zich goed voorspellen in 2013. Het enige hulpmiddel dat ik persoonlijk gebruik om mijn beleggingsbeslissing op goud te nemen is de volgende grafiek:

De blauw lijn in de grafiek is de goudprijs, de rode lijn laat zien hoeveel aandelen er uit staan van de goudtracker GLD. Willen meer beleggers in goud beleggen, dan creëert de uitgevende partij SPDR nieuwe aandelen. Willen beleggers hun goud verkopen, dan haalt SPDR aandelen van de markt.

Om deze reden zegt de hoeveelheid uitstaande aandelen van GLD iets over of beleggers geld verhuizen naar de goudmarkt óf dat zij juist geld aan het onttrekken zijn. De goudprijs volgt uiteindelijk altijd de geldstromen.
In 2013 gebeurde drie keer iets opvallends op de goudmarkt. De volgende drie punten horen bij de punten 1,2 en 3 in de bovenstaande grafiek:

1)     De rode lijn daalt sterk. Dit betekent dat beleggers bezig zijn met het liquideren van hun goudposities. De blauwe lijn stijgt echter, wat betekent dat de goudprijs stijgt. Deze combinatie is raar. Afblijven was het advies. Als die paar kopers klaar zijn met kopen, dan dondert de goudprijs waarschijnlijk in elkaar.

2)     De goudprijs stijgt en het aantal stukken in de goudtracker GLD neemt toe. Ik vind dit erg interessant en neem een positie in goud in. Toen de goud trade (link naar blog over deze trade) op winst stond, legde ik een stop in zodat ik de positie minstens met een kleine winst uit zou gaan. Deze stop werd uiteindelijk bereikt.

3)     De goudprijs staat op $1345. Tijdens mijn maandelijkse beursupdate liet ik zien dat beleggers bij goud weer naar de uitgang rennen. Dit is een prima gelegenheid om short te gaan op de goudprijs. Ik verwacht namelijk dat de goudprijs binnenkort door de vorige bodem van $1180 gaat.

Amerikaanse aandelen

Mijn tweede beleggingstip is om Amerikaanse aandelen (al dan niet in bezit) te verkopen. De Amerikaanse centrale bank is bezig om de Amerikaanse beurs met liquiditeiten te ondersteunen, wat ervoor heeft gezorgd dat de beurs veel te ver is opgelopen.

De onderbouwing is eenvoudig. De beurskoersen zijn in de afgelopen jaren harder opgelopen dan de winsten dat hebben gedaan. De waardering op de beurs, die onder andere volgt uit de verhouding tussen winst en koers, laat zien dat Amerikaanse aandelen te duur zijn:

De koerswinst-verhouding staat 80% hoger dan de gemiddelde koers-winstverhouding sinds 1870. Dit betekent dat een belegger in de Verenigde Staten de komende tien jaar een rendement mag verwachten van 0%.

De kans dat wij tien jaar krijgen waarin elk apart jaar een rendement volgt van exact 0% is uitgesloten. Goede en slechte jaren zullen elkaar afwisselen. Het is de afgelopen jaren in de Verenigde Staten zo hard gegaan dat ik verwacht dat de slechte jaren op het punt van beginnen staan.

Beste beleggingstips

Mijn belangrijkste advies is echter niet het innemen van een shortpositie in goud of het verkopen van Amerikaanse aandelen. Mijn belangrijkste beleggingstip is om niet blind achter de beursgoeroes  aan te lopen. Zij kunnen er namelijk ook naast zitten. Ziet u een interessante beleggingstips? Doe dan ook altijd zelf uw huiswerk.

Beleggen in goud bij Lynx

Bij Lynx Wereldwijd Beleggen is het voor elke belegger mogelijk om te profiteren van een toekomstige prijsstijging of daling van goud. De beleggers die met een hefboom wil beleggen kan kiezen voor goudfutures (tickercode: GC kies: futures) of CFDs (tickercode: XAUUSD kies grondstof).  De belegger die in fysiek goud wil beleggen kan kiezen voor een ETF (tickercode: GLD) waarvan de onderliggende waarde volledig is gedekt door fysiek goud. Uiteraard is bij Lynx ook mogelijk om in de afgeleide producten op goud te handelen zoals goudopties (tickercode: GC kies: opties).

Door Karel Mercx. Karel Mercx is beleggingsspecialist bij Lynx: Online Beleggen en verzorgt wekelijks verschillende beleggingstrainingen voor klanten. Zijn blogs zijn te volgen via de Twitter van Lynx. Sinds 2007 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen en is hij gastspreker op verschillende beleggingsevenementen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom via k.mercx@lynx.nl.

Meer:
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker