TA: ‘Deutsche gründlichkeit?’

In september 2016 was er een hoop ophef over Deutsche Bank. Beleggers waren nerveus omtrent de problemen bij deze systeembank. Naar verluidt zou de derivatenpositie bij Deutsche Bank even groot zijn als de helft van de wereldeconomie. Dit was een enge gedachte. Maar weet u wat veel enger is?

Deutsche Bank ‘candlevolume’-grafiek op weekbasis vanaf 2016

Koersgrafiek Deutsche Bank

Vandaag liet het hoofd communicatie en senior group directeur Joerg Eigendorf in een interview met zakenzender CNBC weten dat Deutsche Bank kwetsbaar is voor speculaties. Daarom werd nog een keer benadrukt dat deze (systeem)bank beschikt over adequate liquiditeiten en kapitaalreserves. Het is inderdaad puur speculeren over de vraag of de markt er ook zo over denkt.

De ‘candlevolume’-grafiek toont een relatief dikke weekcandle en dat betekent dat de handels omzetten in dit aandeel groter zijn dan normaal. Op 30 september 2016 zagen we een groengekleurde hamerpatroon in combinatie met hoge omzetten (en dikke weekcandle). Maar dit keer zijn de volumes nog groter dan op 30 september 2016 en wordt het steunniveau op basis van wekelijkse slotkoersen doorbroken. De grafiek communiceert helder hoe de markt over Deutsche Bank denkt.

Vopak breekt uit naar nieuw hoogtepunt in 2018

Koersgrafiek Vopak

Terwijl er in de Europese banksector weer van alles mis dreigt te gaan, zijn er gelukkig ook Europese bedrijfssectoren en daaraan verwante individuele aandelen, waarover geen controverse bestaat. Op dit moment kan worden vastgesteld dat van de 18 Europese DJ Stoxx 600 sectoren de Oil & Gas sector dit jaar met een koersperformance van ruim 9,5% de overige sectoren de loef afsteekt.

Vandaag zien we het aandeel Vopak uitbreken naar een hoogste notering dit jaar. De beurskoers noteert ook boven haar stijgende 20-daags en haar stijgende 120-daags gemiddelde. De markt spreekt duidelijk haar positieve waardering uit over Vopak.

AEX-index vanaf eind april 2018 op uurbasis

AEX koersgrafiek

De AEX-index heeft in de afgelopen maand getracht om het beursgezegde ‘Sell in May and Go Away’ te logenstraffen. Bijna was het gelukt, echter de AEX-index verloor afgelopen maand een half procent. Niet schokkend, maar wel conform de lange termijn seizoenstatistieken.

De maand juni belooft weinig goeds, want het is in termen van statistiek de op-één-na-slechtste handelsmaand van het jaar. De koersgrafiek van de AEX-index op uurbasis toont Fibonacci-retracements waaruit blijkt dat het natuurlijke reactieniveau van 61,8% iets boven 563,98 (= koerstop van 2007) noteert. De veelbesproken historische weerstand rond AEX 564 wint na de recente correctie aan betekenis.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker