TA: ‘Dieselgate schept kansen’

Het Duitse TV-journaal ‘Tagesspiegel’ berichtte gisteren dat de Duitse regering het bekende automobielbedrijf Daimler ertoe dwingt om 230.000 auto’s terug te halen om de ‘milieu-misleidende software’ te vervangen. Je zou zeggen dat dit een dure grap is voor het bedrijf en dat daardoor de aandelenkoers zal dalen. Maar dat kan een misleidende redenering blijken.

Europese DJ Stoxx 600 Automobile & Parts sector vanaf 2009

De Europese automobielsector heeft sinds begin 2010 beter gepresteerd als sector dan de breder samengestelde Europese DJ Stoxx 600 index (zie roze relatieve sterktelijn). Maar in de afgelopen maanden loopt de motor stroef, want de autosector wordt geconfronteerd met verkoopdruk, zoals ook blijkt uit de dalende MACD-histogram. In relatieve zin verslechtert de technische conditie ook, waardoor er sprake is van een (tijdelijke) underperformance zonder direct uitzicht op verbetering.

DAIMLER AG

Het beursgenoteerde Daimler blijft duidelijk achter bij het marktgemiddelde, want de koerstoppen in 2017 en 2018 liggen beduidend lager dan de markttop uit 2015. Lange termijn beleggers houden de meerjarige stijgende steunlijn langs de bodems van 2009, 2011 en 2016 in de gaten. Tot nu toe heeft deze steunlijn het aandeel Daimler op de goede weg gehouden. De wekelijkse koersdata tonen nu een positieve candle en dat zou gegeven het slechte fundamentele nieuws erop kan duiden dat beleggers al rekening hielden met maatregelen vanuit Duitse overheidswege.

Neem in acht: de bodem in 2017 rond € 60 en de schade kan wel eens erg meevallen.

AEX-index in 2018

Het geduld onder de dagelijkse volgers van de AEX-ontwikkelingen wordt behoorlijk op de proef gesteld, want het blijft aanmodderen rond de koerstop uit 2007 bij een indexstand rond 564.

Het marktgedrag in de afgelopen twee weken lijkt steeds meer de contouren te krijgen van een ‘bear flag’ die aan de onderkant beslecht moet gaan worden. De hogere openingskoers boven 567 vandaag kan niet worden vastgehouden, dus beleggers zijn nog altijd niet gerustgesteld. De maand juni heeft negatieve beursstatistieken en die ‘gap’ rond AEX 530 die blijft maar op de achtergrond sluimeren om uiteindelijk toch gesloten te gaan worden. Geduld is een schone zaak (zegt men).

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:
AEX
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27