Drie parels van aandelen

De maand september heeft van alle kalendermaanden de slechtste reputatie wat betreft het realiseren van koerswinst. Op vrijdagmiddag 16 september maken we tussentijds de balans op.

De AEX-index blijkt bij een indexstand rond 439 ca. 15 punten lager te staan dan de slotkoers op 31 augustus jl. (= 454,38). Begin deze maand schoot de AEX nog omhoog door de horizontale weerstandszone 453-458, maar vorige maand ontstond in de grafiek op weekbasis een ‘dark cloud cover’-patroon (zie grafiek).

Dat wil zeggen, de openingskoers lag hoger dan de hoogste koers van de voorgaande week, maar alle koerswinst werd bij het sluiten van de handelsweek weer bijna helemaal ingeleverd.

Deze donkere wolk in de candlestick-grafiek is vaak een voorbode van verslechterende omstandigheden.

In de weekgrafiek wierp ook vorig jaar in mei en juli 2015 de donkere wolkpatronen hun schaduwen vooruit.

Deze week opende de AEX op 445,83 onder de weerstandszone 453-458 en dat betekent populair gezegd dat het dak lekt en aandelenbeleggers rekening moeten houden met natte voeten.

Dat is overigens niet ongebruikelijk in de maanden september en oktober. Degenen die de zon nog wel zien schijnen op de beurs moeten nu aandacht gaan schenken aan de stijgende steunlijn langs de bodems van februari en juni dit jaar.

Rond AEX 430 komt deze lijn naar voren als cruciale steunlijn.

Deze lijn is cruciaal, omdat mislukte opwaartse uitbraken boven weerstandsniveaus teleurgestelde kopers vaak doen besluiten hun hausseposities te sluiten.
Natuurlijk zijn er in de AEX-index en de AMX-index wel individuele aandelen te vinden die zich onttrekken aan het negatieve sentiment.

De aandelen BE Semiconductors, Galapagos en Wessanen presteren relatief sterk.

De lange termijn koersontwikkeling van BESI en Galapagos tonen in de afgelopen 10 jaar een relatief sterkere stijging dan de AEX-index of AMX-index (zie roze relatieve sterktelijnen).

De koersniveaus uit 2007 van BESI en Galapagos zijn ruimschoots overschreden en de relatieve sterkte lijnen tonen een proces van opeenvolgende hogere toppen en bodems.

Indien we ervan uitgaan dat aandelenbeleggers per definitie optimistisch van aard zijn, dan biedt een correctie in de AEX-/AMX-index een argument om juist deze aandelen op momenten van zwakte met kopersogen tegemoet te treden.

De markt toont immers op dit moment aan geloof te hebben in de toekomstige ontwikkelingen van BESI, Galapagos en Wessanen.

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker