TA: ‘EUR/USD laatste rally’

De euro heeft in de afgelopen weken kunnen profiteren van de plotselinge ‘wait & see’-houding waartoe het Amerikaanse stelsel van centrale banken recent heet besloten. Even geen rente-verhogingen in de V.S. drukte de US dollar omlaag, dus de euro omhoog. Maar deze opleving lijkt bijna voorbij.

EUR/USD op week basis vanaf 2017 + 4/24-weeks gemiddelden

Sinds augustus 2018 kwam er einde aan de daling van de euro bij een koersniveau rond $ 1,13. Deze bodem werd in de afgelopen vier maanden diverse malen getest, maar telkens volgde een herstel. Wanneer het (rode) 24-weeks gemiddelde in ogenschouw wordt genomen dan blijkt de hellingshoek nog altijd dalend. En het meer gevoelige 4-weeks gemiddelde beweegt sinds mei 2018 voortdurend onder het 24-weeks gemiddelde. De wekelijkse prijsschommelingen zijn in deze context rimpelingen in de grotere golfbewegingen die omlaag zijn gericht. Nu de bovenkant van het dalende trendkanaal in zicht komt, lijken de kansen op aanhoudende oplevingen in de euro komende maand voorbij.

BAIDU Inc. vanaf 2015 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. technologiesector

Op 3 oktober 2018 – vlak voordat Wall Street in een stevige correctiefase belandde – werd het aandeel BAIDU (tickersymbool ‘BIDU’) voor traders nog kansrijk geacht (zie springkussen-baidu). Er werd in deze blog een opwaarts koerspotentieel van ruim $ 50 mogelijk geacht, mits de steunlijnen rond $ 207 niet stuk zouden gaan. Twee dagen later bleek de steun rond $ 207 neerwaarts te worden gebroken en het opwaarts koerspotentieel bleek in een neerwaartse beweging van $ 50 te resulteren. De ‘mits’ in de technische analyse refereert aan het gezegde dat een trend intact is, totdat deze breekt. Zulke aannames moeten helpen snel te beseffen wanneer een aanname niet langer geldig is. Momenteel zien we een ‘bear flag’-patroon. Dit patroon wordt in theorie neerwaarts vervolgd. Dat betekent een koersdoel van $ 130 tenzij de koers boven $ 170 herstelt.

EuroStoxx 50 index vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden

De aanname van steun en weerstand in de technische is gebaseerd op de psychologie achter vraag- en aanbodkrachten. Op 26 maar 2018 werd in de Euro Stoxx 50 index een bodempatroon gezet tussen 3320,86 en 3261,86. Op 7 september 2018 werd deze bodem tijdens de handelsuren getest bij een intraday dieptepunt op 3293,36 (zeg maar in het midden van de dagrange van 26 maart 2018). Degenen die destijds gekocht hebben, die werden na de daling onder deze niveaus geconfronteerd met koersverliezen. Bij de huidige waardering krijgen deze marktparticipanten de kans om zonder kleerscheuren de gekochte posities te verkopen. Zo komen ze met de schrik vrij en wordt de oude steun de nieuwe weerstand. Tenminste, zolang het tegendeel niet wordt aangetoond.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker