Aandeel Facebook wijst FAANG de weg naar de afgrond

Het aandeel Facebook heeft in korte tijd 40% van haar waarde verloren. Daarmee is het in een stevige berenmarkt belandt. Het aandeel Facebook is echter in goed gezelschap, de koersen van alle FAANG-aandelen kijken namelijk tegen een verlies van 20% of meer aan. Facebook heeft de leiding genomen en de andere FAANG-aandelen lijken slaafs te volgen. Tijd dus voor een nieuwe update over Facebook en de FAANG-aandelen.

In dit artikel bespreek ik het volgende:

  • De problemen bij het aandeel Facebook
  • Facebook & FAANG richting de afgrond
  • Analisten geven advies aandeel Facebook
  • Fundamentele analyse aandeel Facebook

Aandeel Facebook wijst FAANG de weg naar de afgrond

De problemen bij het aandeel Facebook

Facebook ligt opeens van alle kanten onder vuur. Was het bedrijf eerst nog een groeiparel met veel perspectief. Nu is Facebook het bedrijf met stagnerende bezoekersaantallen, dat onze privacy misbruikt en nepnieuws verspreid. Het kan verkeren en in korte tijd verloor het aandeel zo’n 40% aan waarde. Wat klopt er nu eigenlijk van deze aantijgingen? Als we naar de cijfers kijken, blijkt Facebook nog steeds te groeien. Toch zien we het aantal gebruikers in rijke landen gelijk blijven. Dit is een probleem, want Facebook haalt het grootste deel van haar winst uit Amerikaanse en Europese bezoekers. Mogelijk kan Facebook bovendien Instagram en Whatsapp gebruiken om de groei er in te houden.

Nepnieuws en privacy zijn natuurlijk ook serieuze problemen voor Facebook. Het lijkt erop dat de controle van Facebook duidelijk te kort heeft geschoten. Dit blijkt onder andere uit het feit dat Facebook de uitgaves aan controle van content sterk heeft opgevoerd. Dat Rusland via Facebook-advertenties mogelijk de Amerikaanse verkiezingen kon beïnvloeden is echter een groot probleem waarvan het prijskaartje nog lang onduidelijk zal zijn. Facebook lijkt het nepnieuws nu in ieder geval serieus te nemen en hier vooruitgang te boeken. Dit is een stap in de goede richting, al gaat het deels ten koste van de winstgevendheid.

Facebook betaalt buiten de VS weinig belasting. De lagere belastingen in de VS vormen een extra stimulans voor de winst. Nieuwe belastingen op techgiganten zoals Facebook in Engeland en Spanje vormen echter een gevaar. Zeker nu Facebook in de publieke opinie toch al slecht bekend staat, neemt de kans op extra belastingen op grote internetbedrijven toe.

Aandeel Facebook & FAANG richting de afgrond

De FAANG-aandelen leiden de markten naar grote hoogte. Vooral de Amerikaanse indices profiteerden hier enorm van. Met name de NASDAQ schoot omhoog, terwijl ook andere bedrijven het voorbeeld van de FAANG probeerde te volgen. De aandelen zitten nu echter allemaal in de hoek waar de klappen vallen. De koersen zijn in korte tijd fors gedaald. Dit heeft ervoor gezorgd dat alle FAANG-aandelen nu meer dan 20% zijn gedaald en zijn in een officiële berenmarkt belandt. Facebook was lang één van de aanvoerders van deze groep, maar moest sinds het begin van het jaar deze eer laten aan Netflix & Amazon.

De koersen zijn echter begonnen met kantelen en nu is het wederom Facebook die de FAANG aandelen leidt. De richting is echter de verkeerde kant op. Alle FAANG-aandelen en het aandeel Facebook voorop lijken zo snel mogelijk te willen zakken. Er is hierbij echter wel sprake van een tweedeling. De FAANG-aandelen Netflix en Amazon zijn niet heel winstgevend en investeren alles in groei. Apple, Alphabet en Facebook steken ook significante hoeveelheden in het inkopen van eigen aandelen. Nu de koersen zo dalen lijken dit wellicht domme keuzes, maar alle drie hebben ze nog veel kasgeld en een sterke kasstroom om deze inkopen van aandelen door te zetten.

Analisten geven advies aandeel Facebook

Ondanks de stevige afstraffing op de beurs blijven analisten optimistisch. Van de 52 analisten die het aandeel Facebook volgen, geven 42 het advies het aandeel Facebook te kopen. Het aantal analisten met een houdadvies is de afgelopen tijd wel iets toegenomen en staat op 7. Slechts 5,8% van de analisten durft het aan om verkopen als advies te geven. Opvallend is ook dat het gezamenlijke koersdoel van analisten erg hoog is met $191,58. Dit biedt beleggers dus de kans op een rendement van 45,6%. Door de sterke dalingen van de afgelopen tijd is het echter goed mogelijk dat er de komende weken nog lagere koersdoelen van analisten gaan komen.

Fundamentele analyse aandeel Facebook

Het bedrijfsmodel van Facebook is ijzersterk. De omzet is sinds 2010 gestegen van $ 2 miljard naar $ 55 miljard. Deze enorme groei ging bovendien gepaard met hoge winstgevendheid. De bruto marge steeg van 75% naar 84,3%, maar de netto winstmarge explodeerde van 18,8% naar 41,9%. Deze hoge marges zijn mogelijk omdat gebruikers zelf alle content genereren. Facebook ontwikkelt enkel het platform en bij een hogere aantal gebruikers stijgt dus de winstgevendheid. De winst over de afgelopen 12 maanden was $ 21,7 miljard en over heel 2018 wordt een winst van $ 24,3 miljard verwacht. Dit betekent dat Facebook momenteel gewaardeerd wordt op een koers/winstverhouding van 17,4. Dit is vrij goedkoop voor een bedrijf dat nog steeds vrij snel groeit ondanks alle problemen. De balans van Facebook is ook ijzersterk. Het bedrijf heeft geen schulden en bovendien $ 41,2 miljard in kas. Fundamenteel lijkt Facebook op dit moment dan ook aantrekkelijk te worden.

Conclusie aandeel Facebook

De koers van het aandeel Facebook is hard weggezakt. Er is veel negatief nieuws over het bedrijf. Nepnieuws en stagnerende bezoekersaantallen lijden tot zorgen bij beleggers. Er is echter nog veel groeipotentieel in overgenomen bedrijven als Instagram en Whatsapp. Fundamenteel gezien is het aandeel Facebook koopwaardig, dankzij de hoge winstgevendheid en ijzersterke balans zouden beleggers een positie kunnen overwegen. Ze lopen dan echter wel het risico een vallend mes te vangen.

Aandeel Facebook kopen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

aandeel Facebook

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker