Aandeel Shell; kunnen beleggers komende jaren blijven genieten van dit aandeel?

Het aandeel Shell is in rustiger vaarwater terechtgekomen. Het is nog slechts twee jaar terug dat beleggers openlijk begonnen te twijfelen aan het voortbestaan van de onderneming. Dit leidde destijds tot een flinke sell-off richting het dieptepunt van € 16,50.

Deze opmerkelijke crash in het defensieve aandeel Shell viel samen met een olieprijs dat rond een koers van $ 25 bodemde. Inmiddels is het aandeel van De Koninklijke flink hersteld en heeft ook de olieprijs de weg omhoog gevonden.

Op basis van de recent afgegeven verwachting van het bedrijf zelf, mogen beleggers ook in de komende jaren nog met volle teugen genieten van het aandeel Shell in portefeuille.

Shell klaar voor veranderende marktomstandigheden

In mijn vorige artikel Aandeel Shell bereikt belangrijk steunniveau beschreef ik al uitgebreid dat Shell na die enorme tik die het opliep in januari 2016, aan een grote schoonmaak is begonnen. De kostprijs moest omlaag om ook bij een lagere olieprijs rendabel te blijven en de schuldenlast moest omlaag door bezittingen te verkopen.

Hiermee is Shell inmiddels al een stuk verder gevorderd en dit vertaalt zich dan ook in een stijgende beurskoers. Noteerde het aandeel in september vorig jaar nog rond een koers van € 23, werd eind januari een hoogtepunt van ruim € 29 bereikt.

Ondanks het feit dat de koers sinds deze rappe stijging een gezonde correctie heeft ondergaan van ruim 10%, loopt de koers van het aandeel Shell vergeleken met concurrenten nog altijd voorop. Dat Royal Dutch Shell het best presterende aandeel uit de sector is, dat is wel een anders geweest. een teken aan de wand dat de veranderingen binnen Shell nodig waren en op een goede manier worden doorgevoerd.

Shell realistisch over veranderingen in de toekomst

Dat het energiebedrijf niet stil zit maar ook open staat voor de veranderingen in de toekomst, blijkt wel uit de recent uitgeven prognoses van het bedrijf. We zijn het allemaal erover eens dat de energiesector voor grote veranderingen staat, lees verduurzaming en minder grote afhankelijkheid van olie en gas.

Voor een bedrijf als Shell is het dan ook van levensbelang om mee te gaan met deze veranderingen en niet achter te blijven door het eigen marktaandeel in de “oude” fossiele energiemarkt en producten kosten wat kost te blijven verdedigen.

Zo maakte Shell recent bekend dat het binnen twee jaar meer dan 500 nieuwe zogenoemde “hydrogen filling stations” wil gaan bouwen, wat betekent dat ook Shell dus mee gaat met de verduurzaming van het wagenpark. Ook is Shell van plan om zich meer te onderscheiden door tot 2025 meer dan 5.000 nieuwe non-fuel winkels te gaan openen.

Tot slot handhaafde De Koninklijke de verwachtingen voor de free cashflow bij het onderdeel Downstream, waar de raffinage en verkoop van olie en benzine onder valt. Terwijl in 2020 een free cashflow van tussen de $ 6 en $ 7 miljard verwacht wordt, moet dit in 2025 zijn opgelopen naar $ 9 tot $ 12 miljard. Ook voor het onderdeel Marketing rekent shell op een verbeterde winst van $ 2,5 miljard of meer in 2025. Kortom, het huidige dividendrendement van ruim 6% kan ook de komende jaren blijvend uitgekeerd worden, waarbij zelfs ruimte is om het verder verhogen in de komende jaren.

Technische plaatje nog altijd sterk

Beleggers reageerden positief op de aankondigingen van Shell. Terwijl het aandeel tot halverwege maart nog flink onder druk lag, lijkt de koers exact te bodemen waar het moest bodemen. De stijgende trend die in januari 2016 werd ingezet blijft met de recente bodemvorming nog altijd intact.

Om technisch gezien positief te blijven over het koersverloop van het aandeel Shell is het dus zaak dat de stijgende bodemlijn niet neerwaarts wordt gebroken. Als we de blikken opwaarts richten, zien we een hardnekkige weerstandszone tussen de € 29,20 en € 29,60. Deze weerstand dient uiteindelijk opwaarts te worden gebroken om de opgaande trend sinds begin 2016 in stand te houden.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker