TA: ‘‘Hamertje Tik’ in EUR/USD’

Sommige ouderen onder ons hebben in hun creatieve kinderjaren gespeeld met de houten hamerbank. Naar hartelust konden met het speelgoed ‘Hamertje Tik’ allerlei figuren en vormpjes in een legbord worden getikt. Op de valutamarkten doen volwassen handelaren dat ook.

EUR/USD

De gereedschapskist van de chartist zit boordevol invalshoeken om grip te krijgen op alles wat op de beurs beweegt. In deze dynamiek is het vaak moeilijk om de focus scherp op het lijdend voorwerpt te houden. Vandaag is dat het valutapaar EUR/USD die deze maand begon bij een wisselkoers op $ 1,1689 en bij het opstellen van dit rapport $ 1,1720 noteert. Het verschil tussen deze twee waarderingen markeert de kop van een hamerpatroon.

In de grafiek staat ‘hammer’, omdat de gebruikte Amerikaanse software de lange steel naar $ 1,1297 deze maand in haar algoritme als zodanig omschrijft. Met hamers worden fundamenten geslagen. In dit geval een bodem in EUR/USD.

XETRA DAX vanaf 2016

Dat het allemaal wat minder goed gaat in de Duitse economie, daarover heeft de financiële media in de afgelopen tijd voldoende melding gemaakt. Positief is dan ook het bericht vandaag dat de ondernemers in Duitsland na negen maanden van dalingen opeens weer een sterk vertrouwen aan de dag leggen.

De Duitse XETRA-DAX verdisconteert uiteraard de mate van vertrouwen. Het marktgedrag suggereert echter nog steeds twijfels tussen 12.100 en 12.900 over de signaalfunctie van deze ene zwaluw.

AEX-index op uurbasis vanaf 25 juni 2018

Het positieve nieuws bij de opmaak van deze publicatie is de actuele notering op uurbasis rond 565 waardoor de top uit 2007 (= 563,98) als weerstand weer ter discussie komt. Daarnaast blijkt de herstelbeweging vanaf 549,73 is ingezet, hetgeen een hogere bodem is dan die van eind juni. Daarbij is nu ook meer dan 50% van de koersschade ingelopen. Boven AEX 563 krijgen de bulls weer wat hoop, maar het 61,8% Fibonacci-retracement kan nog voor problemen zorgen.

September is in aantocht en de maandstatistieken zijn voor komende maand negatief. Noteer daarom 560, 556 en 550 als indicatieve steunniveaus voor optimisme, anders is hier ook die zwaluw een herfstvogel.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Beleggen bij LYNX
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker