Artikel laten voorlezen

De Amerikaanse presidentsverkiezingen komen eraan, maar wat voor impact hebben de verkiezingen op de beurs? Op dinsdag 3 november weten we of Trump zijn ambtstermijn kan verlengen of dat Joe Biden het stokje overneemt. Voor beleggers uiteraard een spannende tijd en in dit artikel bespreken we de impact van de verkiezingen op de financiële markten. Donald Trump is een van de meest besproken presidenten die de Verenigde Staten ooit gekend heeft. Zijn overwinning in 2016 kwam als donderslag bij heldere hemel, want vrijwel geen van alle peilingen voorspelde de uitslag correct. The Donald is zeer goed geweest voor de Amerikaanse economie. Onder leiding van Trump zakte de werkloosheid tot het laagste niveau in 50 jaar tijd. En met vele landen werden onderhandelingen gestart en vrijwel altijd kreeg de VS daardoor een betere uitgangspositie. 

China is echter het land dat de plannen van Trump continu blijft dwarsbomen. Dit leidde tot een handelsoorlog die de beurs jarenlang in zijn greep hield. Hoewel er op sommige fronten overeenstemming bereikt leek, zou je beter kunnen stellen dat de onderhandelingen vrijwel stil gevallen waren. Het afgelopen jaar volgden vooral veel sancties richting Chinese bedrijven vanwege het gevaar voor spionage en de veiligheid van de Amerikaanse bevolking.

Trump ziet China als de vijand van het vrije westen. En uitgerekend uit dat land kwam aan het begin van dit jaar ook nog eens het coronavirus. De COVID-19 pandemie zorgde ervoor dat de Amerikaanse werkloosheid naar het hoogste niveau ooit schoot. Critici vinden dat de President niet goed heeft gehandeld en schuiven de dood van ruim 215.000 Amerikanen in zijn schoenen.

Sterke polarisatie & BLM

Sinds de dood van George Floyd die om het leven kwam door politiegeweld is er veel onrust in de VS ontstaan. Initiatieven als Black Lives Matters kregen wereldwijd bekendheid, maar de protesten kenden ook een keerzijde. De protesten mondde uit in gewelddadige nachten waarbij meerdere Amerikaanse steden werden vernield. De demonstraties waren veelal ook tegen het systeem gericht en dan met name tegen de republikeinen en Trump.

Trump verafschuwde de vernielingen en pleitte voor law & order, ofwel het handhaven van de wet. Dit zorgde ervoor dat de verdeeldheid tussen links en rechts groeide. De politieke partijen in Amerika; de Democraten en de Republikeinen, hebben nog nooit zo ver uit elkaar gestaan, waardoor de verkiezingsuitslag een directe impact zal hebben op de financiële markten en beurzen.

Amerikaanse verkiezingen en de beurs

Tot zover een korte inleiding van wat er momenteel speelt in de Verenigde Staten. Wat echt belangrijk is voor u als belegger is de impact van de verkiezingen op de beurzen. Beleggers die al enige tijd meedraaien kennen misschien wel de vierjarige presidentiële cyclus. Deze cyclus is onder te verdelen in het verkiezingsjaar, gevolgd door jaar 1 en jaar 2, en dan het jaar vóór een verkiezing. In dit geval is 2019 dus het jaar voor de verkiezing en 2020 is het verkiezingsjaar.

Doorgaans zijn de eerste twee jaren van een ambtstermijn het zwaarste voor Wall Street. Dat zijn namelijk de jaren waar de moeilijke en niet zo populaire beslissingen worden genomen, zoals belastingverhoging. De laatste twee van de vier jaar gedurende een ambtstermijn zijn historisch gezien de beste jaren voor de aandelenkoersen. De reden voor dit verband kan zijn dat politici de economie in het jaar vóór een verkiezing, nog mogelijk extra willen stimuleren om de kansen op een herverkiezing te verbeteren.

Rendementen S&P 500 afgelopen 4 jaar

201612,00%
201721,80%
2018-4,40%
201931,50%

Bij Trump zien we wel gedeeltelijke overeenkomsten met deze theorie, maar er zijn wat kanttekeningen te plaatsen. Jaar 1 (2017) was namelijk wel een goed beursjaar, mede doordat de Republikeinen juist de belastingen verlaagden. Het jaar voor de verkiezingen (2019) is zoals de theorie beaamt een zeer goed beursjaar geweest met een rendement van 31,5% voor de S&P 500. Voor 2020 staat de S&P 500 op een winst van ruim 3%, maar de coronacrisis heeft natuurlijk wel wat roet in het eten gegooid. Vanaf de bodem is de index wel met een indrukwekkende 50% hersteld. De Nasdaq staat overigens wel op een jaarwinst van 27%.

2020-2024

Wat kunnen we volgens deze theorie verwachten voor de komende jaren? De theorie stelt dus dat jaar 1 (2021) en jaar 2 (2022) de zwakkere jaren zijn voor de beurs. Zeker als Biden de verkiezingen wint zal de theorie het wel eens bij het rechte eind kunnen hebben. De democraten hebben aangegeven de belastingen voor bedrijven te willen verhogen. Uiteraard geen goed teken voor bedrijven. In 2023 en 2024 zal hij dan weer wat water bij de wijn doen om zijn tweede termijn veilig te stellen. Alhoewel een tweede ambtstermijn voor Biden wat onwaarschijnlijk lijkt gezien zijn leeftijd. Hij zou dan 82 jaar zijn.

Verschillen beursprestaties Republikeinen & Democraten

Er heerst een perceptie dat de Republikeinen beter zouden zijn voor de bedrijven dan de Democraten. Daarom zijn beleggers snel geneigd te denken dat de beurs beter presteert met een Republikeinse president. Gek genoeg tonen de cijfers iets anders aan. Volgens InvesTech Research heeft de brede S&P 500 index sinds 1928 onder de Republikeinen een geannualiseerd rendement van 7,7%, terwijl het geannualiseerd rendement onder de Democraten 13,3% zou zijn.

In de grafiek hieronder ziet u overigens iets wat elke lange termijn belegger weet. Beurskoersen stijgen op lange termijn altijd, maar onder democraten dus net iets harder.

Amerikaanse verkiezingen beurs

Volatiliteit rond verkiezingsdag

Uit historische data blijkt dat de volatiliteit rondom de verkiezingen altijd toeneemt. Zo zagen we vooral bij de futures (voor- en nabeurs) in 2016 enorme bewegingen op de beurzen op het moment dat Trump werd verkozen. In afwachting van de uitslagen steeg de S&P met slechts 0,38%, maar de dag daarvoor won de index 2,2%. De dag na de verkiezingen sloot de S&P 1,11% hoger en vervolgens zagen we enkele maanden van forse stijgingen.

Tijdens de verkiezingen van 2008 gingen de beurzen nog veel harder op en neer. Zo steeg de beurs op de dag voor de verkiezingen met ruim 4%, maar daalden de koersen de dag erna met dik 5%. Volgens historische gegevens gaat de aandelenmarkt ongeveer 80% van de tijd omhoog op de verkiezingsdag. De dag daarna kan men sowieso op veel volatiliteit rekenen.

De VIX index is een maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de S&P 500 index. De koers van de VIX index wordt afgeleid uit opties op deze index. Opties met een looptijd tussen de 23 en 37 dagen tot expiratie worden hiervoor gebruikt. Hieruit wordt vervolgens een gemiddelde berekend van de implied volatility voor 30 daags opties op de S&P 500 index.

Als we de VIX futures voor de komende tijd erbij pakken zien we inderdaad dat de verwachte volatiliteit richting de verkiezingen oploopt. De future bevindt zich tot de verkiezingen dan ook in contango. Daarna gaat de future terug in backwardation, waarbij de prijzen van de futurecontracten op langere termijn lager liggen dan die van futurecontracten die eerder expireren.

Amerikaanse verkiezingen impact op de beurs | Volatiliteit

Verhoogde marginvereisten bij LYNX

De hogere “implied volatility” van opties impliceert reeds dat de volatiliteit in die periode zal toenemen. LYNX en Interactive Brokers delen dit marktsentiment. Naar aanleiding hiervan worden marginvereisten de komende periode geleidelijk verhoogd. Een verhoging van marginvereisten is een beschermingsmechanisme om zowel de belegger als de broker te beschermen tegen grote verliezen die de initiële inleg eventueel overschrijden.

Om beleggers te beschermen tegen hoge volatiliteit worden de marginvereisten verhoogd met 35% bovenop de huidige standaardeisen. Dit geldt zowel voor de initiële marginvereisten (initial margin) als voor de onderhoudsmarginvereisten (maintenance margin). Ter illustratie nemen we een marginrekening met aandeel XYZ en standaardmarginvereisten van 50% initiële margin en 25% onderhoudsmargin. Op het moment dat deze vereisten met 35% zijn verhoogd, betreft de initiële margin 67,5% en de onderhoudsmargin 33,75%. Ook portfolio marginrekeningen vallen hieronder.

Wat is het effect van de verkiezingen op de beurs?

Biden versus Trump

Biden staat behoorlijk voor in de meeste grote peilingen en ook de wedkantoren lijken voor een overwinning van Biden te gaan. Toch zijn er ook kanttekeningen te plaatsen bij dit soort peilingen. In 2016 hielden ze de kiezers ook voor de gek en ook tijdens de Brexit zaten de polls ernaast. The Democracy Institute voorspellen nog altijd een overwinning voor Trump. Zij voorspelden ook de Brexit en de overwinning van Trump in 2016 correct. De denktank focust zich sterk op de “waarschijnlijke kiezer” en probeert ook de ‘shy voters‘ te benaderen. Een verlegen stemmer is iemand die niet toegeeft een bepaalde kandidaat te steunen, maar toch op die kandidaat stemt tijdens de verkiezing.

Hieronder bespreken we in het kort nog enkele belangrijke verschillen in de plannen van de twee kandidaten en de mogelijke impact van de verkiezing van een president op de beurs.

Belastingen voor bedrijven

Belastingen zijn altijd een groot en veelbesproken thema tijdens verkiezingen. President Trump heeft in 2017 de belastingen voor bedrijven doen dalen van 35% naar 21%.  Biden heeft al te kennen gegeven dat hij de belastingvoet weer wil optrekken naar 28%.

Belastingen voor particulieren

De hoogste belastingschijf in Verenigde Staten is momenteel 37%. Biden zou deze willen optrekken naar 39,6%. Op het vlak van vermogenswinstbelasting wil Biden af van alle voordelige aftrekposten die nu bestaan. Dit zou wel enkel van toepassing zijn voor particulieren met een inkomen hoger dan $ 1 miljoen. Verder zijn er nog een aantal maatregelen van Biden die de belastingdruk zouden verhogen op de hogere financiële klasse en verlagen op de lagere- en midden financiële klassen. Trump heeft op zijn beurt laten weten dat hij de belastingen voor de middenklasse wil verlagen. Wanneer het verschil tussen werken en niet-werken groter wordt, zou dit normaal meer mensen aan de slag moeten krijgen. Dat dit werkt bleek ook wel uit het feit dat Trump het voor elkaar kreeg om de arbeidsparticipatie (voor corona)  op te laten lopen.

China

Beide presidentskandidaten zetten zich in voor de bescherming van het Amerikaans intellectueel eigendom. Trump heeft hier een standpunt ingenomen van Amerika tegen de rest van de wereld. Wanneer Biden de volgende Amerikaanse president wordt, zal hij het waarschijnlijk over een andere boeg gooien. Hierbij kunt u denken aan meer samenwerkingen met de bondgenoten Europa en Japan om zo een blok tegen China te vormen.

Klimaat

Het is geen geheim dat Trump zich niet graag inzet voor het klimaat. Onder zijn leiding trok de VS zich terug uit het Parijs-akkoord. Amerika heeft veel olie en andere grondstoffen en Trump wil deze graag benutten. Onder Trump zal het gebruik en de productie van fossiele brandstoffen verder worden aangemoedigd. Bedrijven die actief zijn in de fossiele brandstof zullen wel varen bij een herverkiezing van Trump. Terwijl aandelen van bedrijven in hernieuwbare energie beter varen wanneer Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint.

Biden wil namelijk de focus leggen op hernieuwbare energie en lagere emissiestandaarden in het leven roepen. De $ 2 biljoen die klaarligt voor de infrastructuur, zou deels gaan naar het klimaat. De bedoeling is om te investeren in klimaattechnologie. Bedrijven die goed scoren op het vlak van ESG, kunnen onder het bewind van Biden rekenen op steun. Lezers die meer willen weten over de ESG-score, kunnen het artikel lezen over ESG-beleggen.

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg is één van de breekthema’s voor de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Donald Trump zijn standpunt is duidelijk. Hij wil een einde maken aan Obamacare, maar wat er in de plaats zou komen is nog niet duidelijk. Wel wil hij er alles aan doen om de prijs van geneesmiddelen te drukken. De farmaceutische sector heeft te lang vrij spel gehad, aldus Trump. Een concreet alternatief kwam er de afgelopen vier jaar niet. Biden zou Obamacare verderzetten en meer geld vrijmaken om subsidies te krijgen voor de mensen die het nodig hebben. Daarbij zouden de farmaceuten dus alsnog vrij spel krijgen en een overwinning van Biden is mogelijk dus beter voor aandelen actief in deze sector.

Opvallend genoeg is Trump geen groot voorstander van de volledige legalisering van Marihuana. Biden lijkt zich iets gematigder op te stellen waarbij cannabisaandelen, zoals Cronos Group en Aurora Cannabis, waarschijnlijk beter zullen presteren onder Biden dan onder Trump. U leest meer over beleggen in wiet via dit artikel.

Masterclass 3 november 2020

Op de avond van de verkiezingen op 3 november 2020 zal ik in de LYNX studio live verslag doen van de laatste bewegingen op de financiële markten. We bespreken de mogelijke uitslag en vertellen hoe beleggers en handelaren kunnen inspelen op de verwachte bewegingen. Ook bekijken we welke sectoren interessant zijn bij een overwinning van Trump of Biden.

Inspelen op de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in de Verenigde Staten. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

 Editorial credit: Jason Sponseller / Shutterstock.com – Becky Wright Photography / Shutterstock.com


Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.