TA: ‘Inspiratie voor long en short’

Door het warme weer kan het gebeuren dat je als belegger weinig inspiratie hebt om uit te zoeken welke aandelen interessant zijn om te kopen of te verkopen. Om wat energie te krijgen neemt deze chartist daarom af en toe een koekje bij de koffie en een chocolaatje bij de thee. En voor een frisse adem na afloop vervolgens wat kauwgom. Hoe zou het aandeel Mondelez International eigenlijk presteren?

Mondelez International Inc. (MDLZ)

Het aan de Nasdaq beursgenoteerde voedselconglomeraat Mondelez International verkoopt onder andere koekjes, chocola en koffie. Snoep en snacks gaan er altijd wel in en met die gedachte wordt vandaag gekeken of het aandeel Mondelez (tickersymbool MDLZ) onder investeerders net zo in de smaak valt. De trend is de sinds kort weer positief, want een stijgende trend is pas formeel in ontwikkeling na een proces van twee opeenvolgende hogere bodems en toppen.

Begin juni en eind juli werden twee hogere bodems gevormd. Recent gold dit ook in het proces van hogere toppen. Wie met mate mag snoepen, die wacht op een aanbieding waarbij de beurskoers even wegzakt onder een stijgend 20-daags gemiddelde (boven een 120-daags gemiddelde).

TKH Group vanaf juli 2016 + 2 4-/24-weeks gemiddelden

Nieuwe aankopen op de beurs kunnen gefinancierd worden uit bestaande kasmiddelen, maar ook door bestaande aandelen in bezit te verkopen. Voor dat laatste besluit moet dan wel een legitieme reden zijn. Het aandeel TKH Group is in technische zin een verkoopkandidaat, omdat er sprake is van een topvormingsproces.

Een verkoopconditie in TKH Group doet zich zojuist voor in de grafiek van TKH Group op weekbasis. Het 4-weeks gemiddelde is een maand geleden onder het 24-weeks gemiddelde weggezakt en daarbij is ook de stijgende steunlijn van de afgelopen twee jaar gesneuveld. De beurskoers zakt nu weg onder het 4-weeks gemiddelde. Deze verslechterende conditie na de dubbele top in de afgelopen drie kwartalen illustreert de noodzaak naar gunstiger alternatieven te zoeken.

AEX-index op uurbasis vanaf 9 mei 2018

De AEX-index passeerde op 24 juli jongstleden de 573-puntengrens en de top van mei op 572,90. Vandaag zijn we 12 handelsdagen gevorderd en de opwaartse uitbraakpoging heeft nog geen overtuigend vervolg gehad. De stijging vanaf het dieptepunt op 2 augustus (= AEX 567,87) heeft een nieuwe rally opgeleverd, maar deze verliep in twee korte rallies onderbroken door een milde correctie op 3 en 6 augustus. Een ‘drie-structuur’ is meestal correctief van aard, dus lijkt een daling na de mislukte uitbraak (ook wel aangeduid als ‘bull trap’) nu aan waarschijnlijkheid te winnen. De afgelopen uren zien we hiervan pril bewijs.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker