iRobot profiteert van toenemende vraag naar robotstofzuigers

Het aandeel iRobot profiteert van de toenemende vraag naar robotstofzuigers.

De koers van iRobot laat vaak enorme stijgingen en dalingen zien, zeker in aanloop naar nieuwe kwartaalcijfers.

De robotmaker lijkt klaar voor een herstel en in dit artikel leg ik uit hoe u daarop kunt inspelen met opties.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Introductie iRobot
  • Situatieschets
  • Technische analyse van het aandeel iRobot
  • Meer weten over opties
  • Trade volgen in het LYNX Ideeëncentrum

Aandeel iRobot

Introductie iRobot

iRobot is een zeer innovatief bedrijf dat actief is in een markt met veel potentieel. iRobot Corporation ontwerpt, bouwt en verkoopt wereldwijd robots voor de consumenten- en militaire markt. De aandelenkoers kent een geschiedenis van behoorlijk heftige bewegingen, vooral vlak voor en tijdens de bekendmaking van kwartaalcijfers. iRobot daalde de afgelopen weken van zo’n $ 130 per aandeel naar $ 86. Technisch gezien lijkt het erop dat de koers van het aandeel een bodem heeft gevormd en er lijkt veel ruimte voor herstel.

Situatieschets

In april daalde de koers van het aandeel iRobot met ongeveer 20% na de bekendmaking van de eerste kwartaalresultaten. De daling lijkt nogal overdreven, aangezien de omzet in de VS met 7% is gestegen en internationaal zelfs met 12%, ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. De nieuwe i7- en i7+ Roomba(stofzuigers)-modellen overtroffen bovendien de verwachtingen van het bedrijf, ondanks de prijsstijgingen die ze op 1 januari in de Verenigde Staten hebben doorgevoerd. In het buitenland waren de lanceringen van de Roomba i7/i7+ in EMEA, Japan en China ook zeer succesvol. De sterke wereldwijde vraag naar deze producten, in combinatie met de lancering van twee nieuwe producten in het tweede kwartaal, zal naar verwachting de omzetgroei in het tweede kwartaal een flinke boost geven, aldus CEO Colin Angle. Het bedrijf heeft onlangs zelfs de omzetverwachtingen verhoogd.

Eerder deze maand heeft iRobot twee nieuwe producten gelanceerd, een mop en een stofzuiger die zelfs met elkaar communiceren om beter schoon te maken. Dit is een flinke stap voorwaarts in de lang beloofde visie van het bedrijf om thuisrobots een integraal onderdeel van het slimme huis(smart homes) te laten worden. De mogelijkheden van robots in huis lijken mij eindeloos. De integratie met de functionaliteiten van Alexa en Google Assistant is ook zeer belangrijk voor het verdere succes van de producten van het bedrijf. iRobot heeft onlangs ook aangekondigd dat het een belangrijke zaak voor octrooibescherming heeft gewonnen, wat een teken is dat het intellectuele eigendom zowel waardevol is, als een belangrijk concurrentievoordeel is.

Technische analyse aandeel iRobot

De grafiek van iRobot laat een stijgende trendkanaal zien. Na de recente daling is de prijs mooi opgevangen aan de onderkant van de stijgende trendlijn. Deze trendlijn wordt gevormd door de bodems van de afgelopen 13 maanden. Ik denk dat het goed mogelijk is dat iRobot in aanloop naar de tweede kwartaalcijfers weer wat gaat herstellen. Deze kwartaalcijfers worden op 23 juli naar buiten gebracht. De komende weken is een herstel richting de $ 115 goed mogelijk. Er is tenslotte een enorme gap(gat in grafiek) ontstaan na de koersval van april. Het opvullen van deze gap behoort zeker tot de mogelijkheden.

Beleggingsidee:  JUL 19’19 $90 CALL

Indien u wilt profiteren van een verdere stijging van het aandeel iRobot kunt u uiteraard gewoon aandelen kopen. Maar indien u op korte termijn wilt profiteren van een snelle stijging kan een losse CALL optie ook interessant zijn. Mogelijk zal iRobot weer oplopen richting de kwartaalcijfers van 23 juli. Indien u wilt profiteren hiervan maar niet wilt ‘gokken’ op de cijfers kan een call die op 19 juli expireert interessant zijn. iRobot staat momenteel rond de $ 90,50. De JUL 19’19 $90 CALL voor kunt u nu oppikken voor zo’n $ 4,00. Deze call kost u dus $ 400, aangezien opties een multiplier hebben van 100.

U kunt deze gehele investering kwijtraken als iRobot op de derde vrijdag van juli onder de $ 90 expireert. Boven de $ 90 zal uw verlies afnemen en het break-even punt ligt op $ 94. Deze CALL zal dus winstgevend worden boven de $ 94 ($ 90 + $ 4,00). Elke dollar boven die prijs levert dus $ 100 winst op. Ter illustratie: Indien iRobot in juli expireert op $ 105 verdient u in dat geval $ 1,100.

Aandelen VS opties

Uiteraard is deze strategie veel risicovoller dan het kopen van aandelen. U heeft in dit voorbeeld namelijk slechts een maand de tijd om gelijk te krijgen. U kunt uiteraard ook voor een langer lopende call kiezen, maar daar betaalt u wel meer premie voor. Hier staat tegenover dat de investering gering is en het potentieel groot. U kunt namelijk met een fractie van de inleg dezelfde of grotere winsten maken dan met het kopen van aandelen. Voor dezelfde winst moet u in dit voorbeeld namelijk zo’n 75 aandelen kopen. Deze 75 aandelen vertegenwoordigen een waarde van zo’n $ 6.800.

Meer weten over de voor- en nadelen van opties?

In het LYNX Kennisportaal gaan we uitgebreid in op het gebruik van opties. We bespreken de werking van opties, maar ook zeer interessante optiestrategieën. U vindt alle informatie hier. 

Trade volgen in het LYNX Ideeëncentrum

Dit idee is op 24 juni 2019 gedeeld ter inspiratie in het LYNX ideeëncentrum. Meermaals per week deelt het LYNX Beleggingsteam interessante beleggingsideeën die één voor één uitgebreid worden toegelicht. De ideeën worden onderverdeeld in één van de drie beleggingsrichtingen; value investing, long & short en opiestrategieën.

U kunt zich inschrijven voor meldingen zodat u na elk nieuw idee een melding ontvangt. Deelt u de filosofie van een beleggingsidee? Volg dan met één muisklik de order in uw eigen portefeuille of pas deze eenvoudig aan naar wens. Klik op onderstaande button en neem een kijkje in het LYNX ideeëncentrum.

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker