Koers Aandeel IMCD start sterk na toevoeging tot AEX

De koers van het aandeel IMCD is sterk gestegen sinds de start van 2019. IMCD trad dit jaar samen met Adyen toe tot de AEX en behoort daarmee tot een select gezelschap. De koers van het aandeel heeft sinds de opname in de AEX de stijgende lijn weten vast te houden. IMCD is een leverancier van chemicaliën en ingrediënten en levert deze aan klanten wereldwijd.

Het bedrijf kreeg 24 juni 2017 een beursnotering aan de Euronext Amsterdam. Sinds de introductiekoers van € 21 is de koers hard opgelopen. De inclusie in de AEX en snelle stijging heeft de interesse van beleggers gewekt. Daarom een artikel over het aandeel IMCD (Internatio-Müller Chemical Distribution).

  • Fundamentele analyse IMCD
  • Koers IMCD Group
  • Aandeel IMCD advies analisten
  • Conclusie

Aandeel IMCD Group

Aandeel IMCD distributie chemie

Fundamentele analyse aandeel IMCD

IMCD heeft in 2018 snel het operationele resultaat weten te verbeteren. De winst per aandeel steeg met 23% van € 2,06 naar € 2,53. Het bedrijf heeft dan ook de ruimte het dividend te verhogen van € 0,62 naar € 0,80 per aandeel IMCD. Deze stijgingen zorgden ervoor dat het aandeel IMCD in 2018 gewoon in waarde steeg, terwijl veel branchegenoten de waarde van aandelen zag kelderen. De groei werd echter niet enkel op eigen kracht bereikt. In 2018 nam IMCD E.T. Horn, Velox en Aroma over. Hierdoor breidde IMCD haar netwerk uit in de VS, Europa en India.

De bruto marge is vrij stabiel op 22,5% en ook de EBITA marge blijft gelijk op 8,5%. Dit is een vrij hoge marge voor een distributiebedrijf en laat zien dat IMCD duidelijk in bepaalde niches opereert waar de concurrentie minder hevig is. De nadruk van de activiteiten ligt in Europa, waar meer dan de helft van de omzet en winst vandaan komt. De marges liggen in Europa met 10,3% ook ruim boven het gemiddelde van 8,5%. Dit biedt mogelijkheden om in de toekomst ook in andere markten de marges te verhogen.

Balans IMCD Group

De overnames werden grotendeels gefinancierd met schulden en hierdoor stegen de leningen minus het kasgeld in 2018 met € 121 miljoen naar € 611 miljoen. Hierdoor daalde het eigen vermogen als percentage van het kapitaal naar 56%. Het kapitaal steeg naar € 1,4 miljard, maar ruim € 1,0 miljard daarvan zijn ontastbare bezittingen, waartegen lastiger te lenen is. Het werkkapitaal is slechts € 400 miljoen en de schulden zijn dus duidelijk hoger. Mocht het tegenzitten, dan kunnen de schulden een probleem worden. Momenteel is de schuld EBITDA ratio 2,8 en de eerste convenanten liggen op 3,5. Dit is dus niet direct een probleem, maar ook niet een balans die veel vertrouwen wekt. Dat het bedrijf veel schulden heeft is ook niet zo vreemd gezien het verleden als bezit van private equity partijen als AlpInvest en Bain Capital. Het risico van de schuldenlast wordt bovendien beperkt door het feit dat IMCD een groot deel van de EBITDA omzet in vrije kasstroom, die gebruikt kan worden om schulden af te lossen. in 2017 was dit zelfs 97,2% en enkel door gestegen werkkapitaal daalde dit naar 80,2% in 2018.

Koers IMCD Group

Koers IMCD  stijgt sterk vat de koersontwikkeling van IMCD goed samen. Het bedrijf zag de omzet snel stijgen en wist de marges te verhogen. De koers van het aandeel beweegt mee en maakt een sterke ontwikkeling door. De grafiek van IMCD liet vorig jaar nog wel een stevige terugval zien. IMCD blijft als distributiebedrijf van chemische producten natuurlijk afhankelijk van de economische groei. Dat het bedrijf sinds de start van het jaar weer zover is opgelopen, laat zien dat beleggers graag in groeibedrijven willen investeren in tijden van een blijvend lage rente.

Aandeel IMCD advies analisten

Er zijn 12 analisten die beleggers over IMCD advies geven. Vijf analisten geven IMCD een koopadvies, zes adviseren IMCD aandelen aan te houden en 1 analist geef het advies IMCD te verkopen. Met maar liefst 6 keer het advies IMCD aan te houden zijn analisten niet erg positief. Dit kan natuurlijk ook te maken hebben met de sterk opgelopen koers. Sinds de tweede helft van 2018 zijn analisten negatiever geworden, het eerste verkoopadvies werd geplaatst en ook het percentage koopadviezen IMCD daalde van 70% naar 42%. Het koersdoel van de analisten is € 70,55 per aandeel, dit ligt dus 1% lager dan de huidige marktprijs voor het aandeel IMCD. Waarschijnlijk komt dit door de hard opgelopen koers. Toch is het een opvallend gegeven dat analisten gemiddeld een koersdaling voor IMCD verwachten.

Conclusie aandeel IMCD

Het aandeel IMCD heeft fantastische jaren achter de rug. De vraag is nu of IMCD deze resultaten weet door te zetten. Het aandeel is momenteel duur met een koerswinstverhouding van 29,3 en een dividendrendement van 1,1%. Het aandeel moet het voornamelijk hebben van groei en marge expansie. Als distributiebedrijf van chemische componenten is het bedrijf echter wel gevoelig voor economische cycli. Op de balans van het bedrijf staat ook een behoorlijke hoeveelheid schulden. Of IMCD een succesvolle belegging zal blijken hangt voornamelijk af van de vraag of ze de omzet kunnen blijven verhogen en is daardoor enkel geschikt voor de meer speculatieve belegger.

Beleggen in aandeel IMCD bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel IMCD. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandeel IMCD distributie chemie

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker