TA: ‘Koninklijke Philips kopen of verkopen?’

Voorbeurs maakte Koninklijke Philips haar bedrijfsresultaten bekend. Geven de kwartaalcijfers aanleiding om te kopen of te verkopen? In het eerste half uur van de handel zakte de beurskoers weg naar € 34,91 (tegenover een slotstand op 20 juli op € 36,675). Is dit een kans of een bedreiging?

Koninklijke Philips vanaf augustus 2017 + 20/120-daags gemiddelden

Bij publicatie van de bedrijfscijfers weet je nooit helemaal zeker of wordt voldaan aan de (hoog) gespannen verwachtingen. Bij de openingskoers dringen doorgaans particulieren om tot actie over te gaan. Echter, de professionele handelaren zitten ook niet stil en zijn vaak verantwoordelijk voor het stellen van de slotnotering.

Een techniek om deze informatieruis te omzeilen is de afspraak om te kopen als er even angst in de markt sluipt. In die situatie kan het voorkomen dat de beurskoers even wegzakt onder een stijgend 20-daags gemiddelde (zie grafiek). Kopen op zwakte tijdens een stijgende trend is aan te bevelen, totdat het tegendeel wordt aangetoond. Rond 16:00 blijken de koerstoppen van oktober 2017 de rol van weerstand in te ruilen voor nieuwe steun.

EUR/USD

Geduld schijnt volgens een bekend spreekwoord een schone zaak te zijn. In het verlengde hiervan is er een gezegde die beweert dat je bij twijfel beter niet in kunt halen. Kortom, om te kopen of te verkopen lijkt het dus raadzaam bewust het moment af te wachten, waarop er wel bijgestuurd kan gaan worden.

In de koersgrafiek van EUR/USD tekent zich een driehoekformatie af. Dit patroon vertelt ons dat de optimisten en de pessimisten elkaar naar het leven staan zonder duidelijk aanwijsbare winnaar. Dit verandert zodra EUR/USD de driehoek verlaat. Bij de eerste beste reactie kan men zich positioneren. Overigens, donderdag aanstaande is ECB-president Draghi weer aan het woord.

AEX 5-minutengrafiek

Iedereen die de AEX-index volgt, is natuurlijk benieuwd of de beursbarometer erin zal slagen om nieuwe hoogtepunten te bereiken. De koersgrafiek op basis van 5-minuten data wijst op een stijgende wigformatie gevormd door de weerstandslijn langs de recente twee toppen en steunlijn langs de twee recente bodems. Meestal volgt een neerwaartse uitbraak en wordt de beurskoers teruggezet naar de basis van dit patroon.

Kortom, het lijkt er rond 16:15 uur op dat eerst een terugval naar 567 zal geschieden, voordat de opwaartse kansen boven AEX 573 een duurzaam karakter krijgt.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker