Margin trading: hoe werkt het & wat zijn de risico’s?

Margin trading is beleggen met geleend geld. Het stelt je in staat meer financiële producten, zoals aandelen, opties of futures, te kopen dan dat je aan geld beschikbaar hebt. Het gebruik van geleend geld heet ook wel leverage, het zorgt namelijk voor een hefboomeffect. Dit zorgt ervoor dat de resultaten vergroot worden en het kan dus zorgen voor hogere rendementen. Echter, het brengt ook een risico van grote verliezen met zich mee. Bij margin trading dient de bestaande portefeuille als onderpand en bij dalende koersen kan dit leiden tot een margin call.

Dit en meer vindt u in mijn artikel.

In dit artikel leg ik de basis van margin trading uit en bespreek ik de volgende onderwerpen:

 • Hoe werkt margin trading
 • Voordelen van margin trading
 • Risico’s van margin trading
 • Hoe beperk je de risico’s van margin trading
 • Samenvatting en begrippenlijst

Margin trading uitleg

Hoe werkt margin trading

Margin trading is beleggen met een hefboom. De hefboom bepaalt de belegger zelf, maar de werking van margin trading is het makkelijkst uitgelegd aan de hand van een voorbeeld:

Iemand heeft een rekening met € 10.000,- en koopt voor € 15.000,- aandelen. In dat geval koopt hij dus voor € 5.000,- meer aan aandelen dan hij geld heeft op zijn rekening. De extra € 5.000,- koopt hij dan met geleend geld van zijn broker. De € 5.000,- koopt hij dus ‘op marge’ en over dit geleende bedrag betaal je rente. Kopen op marge kan enkel als hij een margin rekening heeft. Bij een cash rekening is aandelen kopen met geleend geld namelijk niet toegestaan.

Voordelen van margin trading

Het voordeel van margin trading is dat het beleggers in staat stelt grotere posities in te nemen. Mocht de belegger gelijk krijgen en de koers beweegt inderdaad de juiste kant op, dan zijn de winsten hoger door het gebruik van de hefboom. Sommige financiële producten, zoals bijvoorbeeld valuta, zijn meestal niet erg volatiel. Het gebruik van marge kan ervoor zorgen dat toch hoge rendementen gemaakt kunnen worden, al neemt met de hefboom ook de risico’s toe.

Margin trading

Risico’s van margin trading

Margin trading brengt verschillende risico’s met zich mee.

Ten eerste zorgt het gebruik van een hefboom ervoor dat resultaten worden uitvergroot. Wanneer een trade verkeerd uitpakt, krijgt een belegger dus te maken met grotere verliezen.

Margin trading zorgt er ook voor dat beleggers te maken kunnen krijgen met een zogenaamde margin call, waarmee men meer kan verliezen dan hun inleg. Bij een margin call moet de belegger geld bijstorten of een deel van zijn portefeuille sluiten, omdat de hefboom te groot is geworden in verhouding tot het eigen vermogen. Bij cash accounts is er geen leverage en is het maximale verlies dus wel beperkt tot de inleg.

Verder is het gebruik van margin net als lenen niet gratis. De rente drukt ten eerste het rendement en is ten tweede mogelijk flexibel. Dat laatste kan ervoor zorgen dat de rentekosten kunnen fluctueren. Het gebruik van margin zorgt ervoor dat de portefeuille meer volatiel wordt. Het is daarom aan te raden wanneer u gebruikt maakt van margin in uw portefeuille, deze zeer goed in de gaten te houden.

Hoe beperk je de risico’s van margin trading

De risico’s van margin trading zijn talrijk, daarom is het belangrijk om ze te beperken. De eerste en meest eenvoudige is het beperken van de margin. Een kleinere hefboom zorgt ervoor dat verliezen niet meteen zorgen voor een margin call. Financiële producten zijn volatiel en teveel leverage kan zorgen voor rampzalige resultaten. Een andere manier om de risico’s van margin te beperken in het gebruik van een gespreide portefeuille. Een gespreide portefeuille heeft het voordeel dat sommige producten stijgen, terwijl andere dalen. Hierdoor is de kans op grote verliezen kleiner en het gebruik van een hefboom veiliger.

Voorbereiding helpt ook bij het beperken van de risico’s. Veel beleggers raken in paniek bij verliezen, bevriezen en zien verliezen vervolgens verder oplopen. Het opstellen van een plan zorgt ervoor dat je weet wat te doen bij plotselinge koersbewegingen. Een onderdeel daarvan is de bereidheid om verlies te nemen. Veel beleggers hebben namelijk moeite met het nemen van verliezen, wat een bekende bias is, omdat mensen niet graag een verlies toegeven.

Samenvatting en begrippenlijst

Margin trading biedt beleggers de kans om grotere posities aan te gaan dan mogelijk zou zijn bij het gebruik van enkel eigen geld. Dit zorgt ervoor dat de resultaten worden uitvergroot door middel van deze hefboom. Uitvergrote resultaten kunnen zowel zorgen voor grotere winsten als verliezen, daarom is het belangrijk dat beleggers de risico’s beperken, zich bewust zijn van de risico’s en een plan hebben hoe ermee om te gaan.

 1. Margin trading refereert naar het gebruik van geleend geld van een broker om een transactie te financieren, waarbij de gekochte financiële producten als onderpand dienen.
 2. Marge refereert naar de hoeveelheid die u kan lenen op je margin account. De hoeveelheid wordt bepaald door de voorwaarde van de broker en de hoeveelheid eigen geld dat er op de account staat.
 3. Margin schuld refereert naar de schuld die u bent aangegaan op je margin account.
 4. Een margin call is het moment dat de hoeveelheid eigen vermogen onder het minimum zakt dat door uw broker is ingesteld. Op dit moment moet de belegger een deel van de portefeuille verkopen of extra geld storten. Deze minimum hoeveelheid wordt ook wel de maintenance margin genoemd en is tussen de 30% en 40% bij de meeste brokers. LYNX heeft erg gunstige marginvereisten.
 5. Overnight margin is de marge die nodig is om een positie in de nacht mee te nemen, wanneer de beurzen gesloten zijn. financiële producten buiten beurstijden aanhouden zorgt ervoor dat u niet direct kan verkopen. Daarom is de overnight margin doorgaans hoger dan de maintenance marge die u moet hebben om op de dag zelf te handelen.
 6. Minimum margin is het minimum aan kasgeld dat op een marginaccount moet staan, voordat u kan beginnen met handelen op marge. Bij LYNX is deze grens (een equivalent van) $ 2.000, omdat margin trading iets is wat enkel gebruikt zou moeten worden door serieuze beleggers.
 7. Initial margin is de hoeveelheid eigen geld die u moet inleggen bij de initiële aanschaf. De hoeveelheid eigen geld verschilt per financieel instrument. Voor aandelen is dit meestal 50% van de aankoopprijs, maar voor minder volatiele producten zoals valuta is het lager.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. Ook kunt u gebruikmaken van margin trading. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×