TA: ‘NASDAQ-100 in perspectief’

De Amerikaanse Nasdaq-100 index wist een jaar geleden na de correctiefase begin februari binnen één maand alweer een nieuw record te vestigen. De meerjarige opgaande trendlijn vanaf de bodem in maart 2009 bleef ongeschonden. Maar daarna volgde een trendbreuk en herstel. Hoe nu verder?

Nasdaq-100 index vanaf maart 2009

Hoe vaker een trendlijn wordt getest of hoe langer het tijdvenster, des te significanter de betekenis van de trendbreuk. De Nasdaq-100 index heeft in de koersgrafiek op logaritmische schaal de stijgende steunlijn langs de bodems van 2009 en 2016 eind vorig jaar neerwaarts gebroken. De trend verandert hierdoor van richting. Het is een teken van zwakte.

Het zou een teken van sterkte zijn als de Nasdaq-100 index erin zou slagen om boven de stijgende steunlijn terug te klimmen. In dat geval heeft de Nasdaq-100 index nog circa twee tot drie maanden om te profiteren van de statistisch gunstige beursperiode tussen oktober en mei. Maar waarschijnlijker is het scenario van de klassieke terugtest van de gebroken trendlijn die nu de rol vervult van nieuwe weerstandslijn.

Nasdaq-100 index op uurbasis afgelopen drie maanden+ relatieve sterkte index

Het hierboven geschetste historisch perspectief vanaf 2009 krijgt een beladen betekenis na een blik op de grafiek op uurbasis over de afgelopen drie maanden. De Nasdaq-100 index sloot afgelopen vrijdag op 7.090,63. De dalingsfase die de meerjarige trendbreuk veroorzaakte begon na een opleving die op 3 december 2018 eindigde na een intraday hoogste notering op 7.107,00. Eind vorige week werd het korte termijn stijgende trendkanaal in het zicht van de koerstop van begin december neerwaarts verlaten. Een stijging gedurende twee aaneengesloten dagen boven 7107 zou het technisch vizier dwingen naar de koerstop van 2018 rond 7.700. Een daling onder 6.800 zou uiteraard de blik omlaag duwen. Vandaag en morgen zijn dus uitzonderlijk interessant in technisch opzicht.

AEX-index op uurbasis + 2% zigzag indicator

De technische analyses worden in het algemeen gebruikt om uitspraken te doen over de meest waarschijnlijke toekomstige richting van de trends in beurskoersen. Dat vraagt om een mening en een mening is altijd subjectief. Soms komt de visie uit. Soms ook niet. De technische analyse kan ook worden gebruikt als hulpmiddel om kansen en risico’s te beheersen door te focussen op wat is in plaats van wat zou moeten zijn. De 2%-zigzag indicator (in de grafiek in het rood) klapt om zodra in de koersgrafiek een afwijking wordt gesignaleerd groter dan 2% in de richting van de trend. We zagen dit voor het eerst in de loop van deze maand. Maar op 13 februari jongstleden steeg de AEX-index met meer dan 2% vanaf een correctiebodem op 8 februari. Zolang de AEX-index boven 533,28 noteert moet de opgaande druk worden gerespecteerd ondanks de toenemende moeite om de stijgende lijn vast te houden.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker