Olieprijs test OPEC-ambities

Op 12 december 2016 werd in de Amerikaanse oliegerelateerde aandelentracker SPDR Select Sector Energy ETF (XLE) de hoogste koers bereikt sinds de start van de rally begin vorig jaar.

Vanaf een hoogste notering op $ 78,45 werd winst genomen. Op 12 december 2016 werd een hoogste notering in de prijs van West Texas Intermediate Oil gezet bij een intraday notering op $ 54,51. Slotkoersen boven $ 54,51 kwamen niet meer tot stand.

Olievoorraden bereiken recordhoogte

De olievoorraden bleken afgelopen woensdag naar een recordhoogte te zijn gestegen. Hieruit trok de oliehandel de conclusie dat de aangekondigde maatregelen om de olieprijs te stabiliseren op een hoger niveau nog geen effect heeft gehad.

Gebrek aan vraag, toenemende verkoopdruk of een combinatie van beide factoren resulteerde in een prijsdaling van $ 52,92 tot onder $ 50.

De $ 50-grens

De $ 50-grens is niet alleen psychologisch van betekenis. Een stijgende steunlijn langs de bodems van $ 11 februari en 14 november wordt bij een koersnotering rond $ 48,80 op de proef gesteld. Indien de steunlijn houdt, zou de olieprijs zich nu snel boven de $ 50 moeten herstellen.

Het koerspatroon in Light Sweet Crude Oil vanaf begin 2016 heeft echter de vorm aangenomen van een stijgende wigformatie. Deze ‘rising wedge’ is volgens het technische patronenboek per definitie negatief van aard.

Dat wil zeggen, een neerwaartse uitbraak kan in theorie niet worden uitgesloten. Belangrijker is wat de theorie beweert over het koersdoel van de ‘rising wedge’ bij een neerwaartse doorbraak van de stijgende steunlijn: een daling naar de basis van het koerspatroon rond $ 26 zou dan de denkrichting gaan bepalen.

Dat zou bijna een halvering van de olieprijs betekenen!

Het simpele feit, dat de aandelentracker SPDR Select Sector Energy ETF (XLE) nu al bijna drie maanden op rij daalt en de stijgende steunlijn langs de bodems van 20 januari en 1 november 2016 neerwaarts is doorbroken, doet vermoeden dat het collectieve geloof in de markt op een verder aantrekkende olieprijs van richting is veranderd.

Hoe zit het met het aandeel Shell?

Voor beleggers in het aandeel Royal Dutch Shell wordt het dus van belang om vanaf heden extra kritisch het testen van de stijgende steunlijn dagelijks te monitoren.

Neem hierbij in acht dat in principe een steun intact is, totdat deze overtuigend breekt (gedurende twee aaneengesloten handelsdagen of met een foutmarge groter dan 3%).  Of kijk naar de afsluiting van de weekcandles in genoemde drie waarden voor de beoordeling in een breder perspectief.

 

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×