TA: ‘Oogsten in Apple, Tarwe en de AEX’

In de serie van het LYNX Masterclass programma werd op 31 juli aandacht geschonken aan het seizoensfenomeen dat alom bekend staat als Sell in May but Remember be back in September.

Er is een tijd van zaaien en er is een tijd van oogsten. Vandaag aandacht voor het oogsten van de koerswinst in het aandeel Apple.

APPLE INC.

De laatste vruchtbare kiem voor de beursrally in het aandeel Apple Inc. werd twee jaar geleden gezaaid tijdens de correctiefase in de eerste helft van 2016. De waardestijging van Apple Inc. in de afgelopen twee jaar is indrukwekkend om te zien en fraai voor technisch analisten die met potlood en liniaal een mooi stijgend trendkanaal in de grafiek kunnen intekenen.

Laag kopen doet men bij een test van de stijgende steunlijn en hoog verkopen doet men bij een test van de stijgende weerstandslijn. Het is de klassieke manier om actief te profiteren van de tussentijds acties en reacties.

ETFS Wheat vanaf 2012 + 40-weeks gemiddelde

Beleggers in tarwe staan nu ook op het punt om te oogsten. De spotprijs van het termijncontract in tarwe is in de afgelopen zeven maanden met bijna 22% opgelopen. Beleggers die houden van spreiding van risico’s en begin dit jaar hebben geïnvesteerd in de ETFS Wheat ETC staan nu voor de keuze om de graanoogst binnen te halen.

Begin dit jaar hielden experts in de granenmarkt niet eerder rekening met prijsherstel dan in 2019. Echter, als gevolg van een periode van langdurige droogte anticiperen futureshandelaren duidelijker sneller op schaarste. De koersgrafiek van ETFS Wheat ECT lijkt dit scenario nu in te prijzen bij het testen van de meerjarige dalende weerstandslijn.

AEX-index op uurbasis vanaf eind juni

De statistisch gunstige handelsmaand juli is in stijl conform de meerjarige maandstatistieken afgesloten. Nu rijst de vraag of aandelenbeleggers de geboekte koerswinst moeten binnenhalen voordat het gaat regenen. De maanden augustus en september zijn doorgaans flauw, waardoor de uitbraakpoging boven de top van mei dit jaar (= AEX 572,90) kritisch beoordeeld moet worden. Een terugval lijkt het meest waarschijnlijke scenario, omdat de uurgrafiek duidelijk aarzelingen toont.

Idealiter valt de AEX-index terug naar de koerstop van 2007 rond AEX 564. Op slotkoersbasis blijft de AEX bij voorkeur boven 567 noteren. Mocht de AEX-index deze maand wegzakken onder AEX 564, dan geldt de uitspraak but Remember be back in September.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×