Met opties inspelen op herstel aandeel ING

Het aandeel ING is de afgelopen maanden flink gedaald. De bank heeft last van afzwakkende yieldcurve waardoor de rentemarge en dus de winst onder druk komt te staan. Bij ING spelen echter nog meer problemen die voor flinke koersdruk hebben gezorgd.

In mijn vorige artikel: “Aandeel ING: Kopen of Verkopen” bespreek ik de problemen die bij ING spelen. Het aandeel lijkt fundamenteel echter vrij goedkoop en een (tussentijds) herstel is goed mogelijk.  Daarom zal ik in dit artikel een tweetal optiestrategieën delen om in te spelen op een mogelijk herstel.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

 • Inspelen op herstel ING met een vertical call spread
 • Inspelen op herstel met het schrijven van put opties
 • De voor- en nadelen van beleggen in opties (bij LYNX)

Inspelen op herstel ING met een vertical call spread

De koers van ING noteert momenteel €10,80.

Om in te spelen op een herstel van ING kunt u gebruik maken van een vertical call spread. U koopt en verkoopt dezelfde hoeveelheid callopties, waarbij de gekochte calloptie een lagere uitoefenprijs heeft dan de verkochte calloptie. Met deze optieconstructie betaalt u premie en heeft u een negatieve theta, wat inhoudt dat het verstrijken van de tijd in uw nadeel is. Het risico is beperkt tot de betaalde premie.

In dit voorbeeld kopen we de INGA MAR 15 ’19 11.50 CALL. Deze call kost €38(100 x €0,38) en expireert op 15 maart 2019. Met deze call hebben we het recht om op de datum van expiratie 100 aandelen ING te kopen voor € 11,50. Omdat opties een multiplier van 100 hebben.

Om de kosten te beperken verkopen(schrijven) we de ING MAR 15 ’19 13 CALL. Deze call levert ons €8(100 x €0,08). Deze geschreven call verplicht ons 100 aandelen ING te verkopen voor €13 op de dag van expiratie.

De totale investering van deze call spread bedraagt hierdoor €30(€38-€8) per optie. Uiteraard kunt u een veelvoud van deze opties innemen naar eigen voorkeur.

Vanaf €11,80(€11,50+€0,30) wordt deze optiecombinatie winstgevend. Indien ING tijdens de expiratie onder de €11,80 noteert dan bent u uw inleg kwijt. Het is dan namelijk voordeliger om ING rechtstreeks op de beurs te kopen. Uw winst wordt door de geschreven call gemaximaliseerd tot €120(€13-€11,80) per optie. Uiteraard kunt u in de tussentijd altijd uw opties sluiten. Indien u bijvoorbeeld geen fysieke levering wenst dient u de combinatie te sluiten voor de expiratiedatum.

Onderstaande Performance Graph kunt u in het LYNX Handelsplatform voor elke optie(combinatie) bekijken. Zo ziet u in een oogopslag meteen uw mogelijke winst en verlies bij elke situatie.

Inspelen op herstel met het schrijven van put opties

Een andere manier op in te spelen op een herstel van ING is door het ongedekt schrijven van put opties. Met het ongedekt schrijven van een putoptie speelt u in op een koers van de onderliggende waarde die niet of nauwelijks meer daalt. Om de transactie winstgevend af te sluiten, hoeft de koers van de onderliggende waarde vaak niet (hard) te stijgen. Het verstrijken van de tijd is in uw voordeel, waardoor een gelijkblijvende of zelfs licht dalende koers voldoende is om de strategie winstgevend te laten zijn. Om optimaal te profiteren van de negatieve theta wordt een out-of-the-money putoptie geschreven.

In het voorbeeld verkopen(schijven) we de INGA DEC 21 ’19 10.50 PUT. We ontvangen hiervoor € 0,34 aan premie. Per geschreven optie krijgen we dus €34. Hierdoor ligt de break-even prijs op €10,16(€10,50-€0,34).  De ontvangen optiepremie van €34 per optie is tevens de maximale winst. Deze winst wordt behaald als ING boven een koers van €10,50 expireert. Het aandeel kan dus vanaf de huidige koers op €10,80 nog 2,8% dalen zonder dat de maximale winst in gevaar komt. De koers van ING kan zelfs nog 5,9% dalen voordat de trade verlieslatend wordt. Uw maximale verlies is in theorie €1050 in het geval dat ING naar € 0 daalt.

Drie mogelijkheden:

Heeft u het goed gezien en loopt uw geschreven putoptie waardeloos af, dan hoeft u geen actie te ondernemen en is de premie voor u.

Uiteraard kan het zo zijn dat u de beweging verkeerd heeft ingeschat en dat uw geschreven putoptie in-the-money dreigt te expireren. Heeft u de opties geschreven om de aandelen aan te kopen? Dan is er geen probleem en bent u verplicht de aandelen tegen de vooraf vastgestelde uitoefenprijs aan te kopen.

Bent u niet van plan om de stukken te kopen? Dan is het raadzaam om uw geschreven putlopties door te rollen naar de volgende expiratiemaand, aangezien u anders een longpositie in het onderliggende aandeel verkrijgt.

Zal ING verder dalen?

Wellicht bent u het niet met mij eens. Dan kunt u uiteraard ook inspelen op een verdere daling. Bovenstaande strategieën kunnen ook worden gebruikt om in te spelen op een daling. Bijvoorbeeld met een vertical put spread of het ongedekt schrijven van call opties. 

Wilt u meer weten over opties? Lees alles over de werking van opties en de populairste optiestrategieën in het LYNX Kennisportaal.

De voordelen van beleggen in opties

 • U kunt heel specifieke risico’s nemen of juist afdekken
 • U kunt grote winsten behalen waarbij uw maximale verlies vooraf bepaald is

De nadelen van beleggen in opties

 • Opties kunnen waardeloos expireren
 • Als gevolg van de hefboom kan het product snel waarde verliezen
 • Bij het schrijven van opties kunt u meer dan uw inzet verliezen

Opties handelen via LYNX

Wanneer u wilt handelen in opties zijn er een aantal aspecten van groot belang, te weten de transactiekosten, een betrouwbaar handelsplatform en een uitgebreid wereldwijd aanbod van opties.

De zeer scherpe tarieven, het bekroonde handelsplatform, de geavanceerde tools en de mogelijkheid om wereldwijd te handelen in vrijwel elke beschikbare optie, maakt LYNX dé optiebroker bij uitstek.

Lage en transparante tarieven

De LYNX garantie: geen verborgen kosten.

LYNX optietrader

Via de ‘optietrader’ op het LYNX handelsplatform kunt u razendsnel de risico’s analyseren en orders plaatsen. U ziet continu alle bijbehorende optiegrieken.

Het ruimste aanbod opties:

 • Europese aandelen en indexopties
 • Amerikaanse indexopties en aandelenopties
 • Amerikaanse futureopties
 • Valutaopties, opties op ETF
 • Dagopties, weekopties en maandopties
Wereldwijd beleggen in futures

Hoe kunt u opties kopen en schrijven via LYNX?

Bij LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader, waarmee u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs kunt versturen.

ongedekt-callopties-schrijven-1

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Meer:
ING

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker