TA: ‘Overnamebod Broadcom bevestigt IT-zeepbel’

Koersdalingen in sterk stijgende trends worden door menig gerespecteerd technisch analist beoordeeld als mooi instapmoment.

Vanuit een rechtlijnige gedachtegang is deze aanname vooral voor passieve trendvolgers begrijpelijk.

Maar de actieve ‘market timers’ weten dat er een moment komt dat ‘buy the dip’ niet meer werkt, maar geld gaat kosten.

AEX vanaf medio augustus 2017 op uurbasis

Bij elke dip of adempauze in de koersstijging van de AEX-index sinds eind augustus konden trendvolgers besluiten om op een terugval in de Nederlandse aandelenmarkt te stappen. Dat gaat goed, totdat het tegendeel wordt aangetoond. In de update van 9 november 2017 luidde het advies aan actieve daghandelaren in de AEX-index om even extra goed op te letten, want de relatieve sterkte index toonde momentumverlies. De verwachte terugval naar AEX 537 heeft zich inmiddels voltrokken. De oplettende grafieklezers zien nu in de uurgrafiek dat twee horizontale steunniveaus zijn gesneuveld. Dit heeft waarschijnlijk negatieve gevolgen voor de ‘buy the dip’-aanhangers.

Europese DJ Stoxx 600 index vanaf 2016 op weekbasis

Er zijn in de Europese DJ Stoxx 600 index twee uitingen van sentiment weergegeven die als doel hebben om achterdochtig te worden bij teveel optimisme. Aanmoedigingen om te kopen vanuit de beleggingsindustrie moet u met een grote korrel zout nemen als er sprake is van overnamekoorts of superlatief positief taalgebruik in de financiële media. Neem als voorbeeld het koersniveau 388,23. Dit is het koersniveau van 10 oktober 2007 waarna de AEX-index destijds besloot om de bullmarkt in te ruilen voor een bearmarkt. Houdt daarom nu de stijgende steunlijn van afgelopen anderhalf jaar in de gaten. Een stijgende trend is intact, totdat het tegendeel wordt aangetoond. De dubbele top in de weekgrafiek geeft aan dat niet alles technisch even florissant eruit kan gaan zien.

Nasdaq-100 index als proxy voor Broadcom Corp. (BRCM)

In Wall Street is er sprake van overnamekoorts in de chipsector. Het Amerikaanse semi-conductorbedrijf Broadcom wil voor een bedrag van $ 130 mrd het bedrijf Qualcomm overnemen. Nu is het aandeel Broadcom afgelopen vijf jaar met 680% in waarde gestegen. Dit percentage komt overeen met de koersstijging in de Nasdaq-100 index op 3 december 1999. Het aandeel TESLA Inc. bleek in de afgelopen vijf jaar met maar liefst 812% te zijn gestegen, maar dit aandeel hapert momenteel. De aandelen Netflix (+ 1562%) en Nvidia Corp. (+1688%) gaan helemaal door het dak. Het moment komt rap dichterbij dat ‘buy the dip’ verandert in ‘sell the rally’.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker