TA: ‘Rood sausje van Kraft Heinz’

Het aandeel van levensmiddelenbedrijf Kraft Heinz duikelt op Wall Street omlaag na slechte cijfers over het vierde kwartaal en wellicht verboden prijsafspraken met leveranciers. Beleggers gooien met rode tomaten, maar dat was niet nodig geweest als men notie had genomen van het koersverloop.

KRAFT HEINZ (KHC) vanaf 2015 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 index

Het aandeel Kraft Heinz (KHC) sloot op donderdagavond op $ 48,18 maar duikelde zojuist bij de openingskoers vandaag naar $ 35,85. Het is duidelijk dat aandelenbeleggers zijn geconfronteerd met negatief nieuws. Dit is het moment om te refereren aan een onderzoek naar sommige beurswaarheden waarover Het Financieele Dagblad vandaag schreef. Hieruit zou blijken dat aandelen die in het afgelopen jaar goed hebben gepresteerd in de periode daarna ook vaak beter presteren dan andere aandelen. De aandelenbeleggers in Kraft Heinz konden op basis van een 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde al langere tijd vermoeden dat er sprake was van waardebederf bij Kraft Heinz. Vandaag kwam de bevestiging waarom. De grafieklezers zijn niet verbaasd. Zeker niet als ook gekeken wordt naar de relatieve sterkte ten opzichte van de S&P 500 index (zie roze lijn).

Lees meer over de bekendste beurswijsheden en beurstrends in het artikel van Justin Blekemolen.

Berkshire Hathaway (BRK) vanaf 2016

De bekende superbelegger Warren Buffett zou vandaag naar verluid $ 1,4 miljard verliezen door het aandelenbelang dat zijn beursgenoteerde Berkshire Hathaway (BRK) heeft in het aandeel Kraft Heinz. Gewone particuliere beleggers kunnen zich troosten met de gedachte dat ook beleggers met een uitstekende reputatie soms in negatieve zin worden verrast. De technische analyse weet niets van fundamentele waarderingen en argumenten (lees: intrinsieke waarde), maar alles van de prijs. Feit is dat ook de aandelenbeleggers in Berkshire Hathaway het wel en wee voelen van de beurs-koersen en dus afhankelijk zijn van de algemene stemming op de beurs. Het aandeel Berkshire Hathaway daalt nu onder het 4-weeks gemiddelde dat ook onder het 24-weeks gemiddelde beweegt. De hellingshoeken van deze gemiddelden zijn dalend. Warren Buffett zal hier waarschijnlijk niet naar kijken, maar de chartist vindt het oordeel van de markt toch belangrijker dan andere argumenten.

AEX-index voor 9e week op rij boven openingskoers handelsweek

Deze week verstrijken er negen weken op rij met een slotkoers boven de openingskoers van de handelsweek in de AEX-index. Zulke rallies zijn niet uniek, zo blijkt uit het koersverloop vanaf 1983. De rode pijlen in de weekgrafiek geven wellicht een indruk over de kansen of bedreigingen vanuit een historisch perspectief. In februari 2018 werd dit fenomeen voor het laatst waargenomen, maar dat weerhield de AEX-index er niet van om verder te stijgen. Wat de aandelenbelegger in de AEX kan doen die hoogtevrees heeft is een stoploss-grens hanteren op basis van de openingskoers van de voorafgaande handelsweek. Voor de AEX-index betekent dat nu een ondergrens bij AEX 531,08.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker