Wat is er in september 2017 allemaal gebeurd op de beurzen?

Voor het eerst sinds tijden laten de Amerikaanse indices geen outperformance zien ten opzichte van de beurzen hier in Europa. Dit is deels te verklaren aan de sterker wordende dollar ten opzichte van alle grote valuta’s.

Toch weerhield dit de Amerikanen er niet van om de laatste maand van het derde kwartaal positief af te sluiten.

Uiteindelijk steeg de S&P 500 afgelopen maand met 1,9%. De winst voor het afgelopen kwartaal komt hiermee op 3,96%. De winst in de Nasdaq lag in september iets lager met een plus van 1,04%. Voor het derde kwartaal kwam de stijging uit op 5,80%.

Wat is er in september gebeurd op de beurzen

Europese beurzen maken inhaalslag

Na maandenlang gesteggel is de kogel eindelijk door de kerk. De opwaartse uitbraak boven de 533 punten in de AEX-index heeft eindelijk plaatsgevonden. Als gevolg van deze uitbraak werd kort daarna direct een nieuwe jaartop voor 2017 op de borden gezet. Het sentiment werd voornamelijk gesteund door de goedkopere euro en een stijgende olieprijs.

Uiteindelijk steeg de AEX-index in september met 4,07%, waarmee de winst over het derde kwartaal voor beleggers uitkwam op 5,90%. De stijging in de breed samengestelde Euro Stoxx 50 lag met 5,09% de afgelopen maand iets hoger. De kwartaalwinst van 4,45% is dan weer iets minder dan de winst voor AEX-beleggers.

China weet opmars niet voort te zetten

Op de Aziatische beurzen was een verdeeld beeld te zien. De Chinese beurs die de afgelopen maanden juist zo sterk presteerde, bleef in september achter. Er lijkt een switch te zijn gemaakt naar Japanse aandelen. Aangezien deze index juist weer een duidelijke outperformance liet zien.

Afgelopen maand is de Nikkei 225 met 3,6% gestegen. Hiermee werd het verlies in het afgelopen kwartaal omgebogen naar een winst van 1,62%. De Shanghai Composite index wist september niet positief af te sluiten en sloot 0,33% lager. Over het derde kwartaal liet de index nog wel een mooie plus van 4,92% optekenen.

Volatiliteit Europa komt hard af

We raken steeds meer gewend aan de huidige lage volatiliteit. Waar wij enkele maanden terug nog over “extreem lage standen” in de volatiliteitsindex spraken, lijkt het nu door beleggers algemeen geaccepteerd dat de beurzen nauwelijks bewegen.

De VIX-index daalde met ruim een punt naar een stand van 9,50 punten. De daling in de Europese variant was nog heftiger. De volatiliteitsindex op de Euro Stoxx 50 daalde met 2,5 punt tot een stand van 12,10 punten. Halverwege de maand werd zelfs een dieptepunt bereikt op 11 punten.

Rentepeil loopt licht op

Zowel in de VS als in Europa is de rente in de maand september licht opgelopen. Met name de verhoogde kans op een renteverhoging van de Fed in december is debet aan deze stijging.

De yield op de Duitse 10-jaars Bund steeg met 9 basispunten tot een stand van 0,45%. De rentesprong was in de VS nog wat groter met een stijging van 20 basispunten. Hier steeg de yield op 10-jaars Amerikaans staatspapier van 2,12% naar een stand van 2,32%.

Het zwarte goud is terug van weggeweest

De olieprijs heeft een uitstekende maand achter de rug. Met een stijging van 9,4% was het een van de best presterende grondstoffen in de maand september. Door de recente stijging noteert de prijs van het zwarte goud weer boven de psychologische grens van $ 50 per vat.

Het beeld in de edelmetalen was een stuk minder rooskleurig. Zo daalde de goudprijs met 3,10% in de maand september. Hiermee brak de koers zelfs onder een stand van $ 1.300 per ounce. Met name de afnemende spanningen rondom Noord-Korea zijn debet aan deze daling.

Zoals zo vaak is de beweging in ADHD broertje zilver groter. De zilverprijs daalde afgelopen maand zelfs met 5,29% tot een koers van $ 16,65. De winsten die in de eerste maanden van 2017 zijn opgebouwd, zijn hiermee alweer grotendeels kwijtgespeeld.

Euro verliest aan kracht

Na de flinke opmars van de afgelopen maanden, is in september een einde gekomen aan de stijging van de euro. De Europese eenheidsmunt kwam vooral onder druk te liggen na de verkiezingen in Duitsland, waar een moeilijk en lang formatieproces wordt verwacht.

Daarnaast zorgen de perikelen in Catalonië voor enige voorzichtigheid onder beleggers. Catalonië wil zich afscheiden van Spanje, wat desastreus is voor het Zuid-Europese land indien dit doorgang krijgt. Hoogstwaarschijnlijk komt het niet zo ver, maar toch zet het druk op de koers van de euro.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker