Slechte cijfers uit China bezorgen beleggers nieuwjaarskater


Het nieuwe jaar is in mineur begonnen. De futures donderden vannacht al in elkaar nadat de onderzoeksbureaus Markit en Caixin cijfers publiceerde over de bedrijvigheid van (kleine) private ondernemingen in China. De inkoopmanagersindex zakte naar een niveau van 49,7 en kwam daarmee uit op de laagste stand sinds mei 2017. Een stand onder de 50 duidt op krimp en geeft aan dat de bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie in december is gekrompen. De index die de Chinese overheid maandag bekendmaakte toonde ook een krimp met een niveau van 49,4, die cijfers richtte zich meer op de Chinese staatsbedrijven.

Met de daling van vandaag lijkt de negatieve trend van 2018 te worden voortgezet. Technisch tonen alle indices zwakte en we zien dat beleggers vluchten naar veilige havens. Obligaties en goud zijn in trek bij beleggers terwijl risicovolle aandelen hard worden afgestraft.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker