TA: ‘Ahold Delhaize test steun, Alphabet test weerstand’

Het aandeel Ahold Delhaize steeg in 2018 met ruim 20% in waarde, terwijl de AEX ca. 11% inleverde. Het contrast met 2018 is momenteel groot. Terwijl de AEX-index eind vorige week met ca. 17% dit jaar blijkt te zijn gestegen, zakte Ahold Delhaize weg tot onder het niveau van eind 2018.

Ahold Delhaize vanaf 2016 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Na het boekhoudschandaal begin 2003 heeft Ahold jarenlang gewerkt aan een ‘comeback’. De voorlopig top in een fase van jarenlange outperformance deed zich voor medio 2016. Begin 2016 werd het Belgische Delhaize overgenomen, hetgeen gedurende ruim anderhalf jaar de beurskoers heeft gedrukt. Sinds september 2017 presteert de combinatie Ahold Delhaize bovengemiddeld met eind maart 2019 nog een hoogste koers sinds april 2002. De terugval vandaag is technisch interessant omdat nu de onderkant van een stijgend trendkanaal wordt getest. Een koersherstel boven € 22,20 is snel wenselijk, omdat belangrijke weerstanden (gevormd door de koerstoppen van 2016) nieuwe steun moet opleveren. Faalt Ahold Delhaize hierin dat is de fase van outperformance verloren.

Ahold Delhaize vanaf 2016 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Alphabet Inc. vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 index

Het aandeel Alphabet Inc. (dat deel uitmaakt van de beruchte FANG of FAANG-aandelen) sloot gisteren op $ 1248,84. De hoogste notering in Alphabet Inc. werd op 27 juli 2018 gesignaleerd bij $ 1273,89. Met andere woorden, er zit nog zo’n twee procent rek in de koers voordat eventueel aanbod besluit om op genoemd weerstandniveau de geboekte winst veilig te stellen. Misschien volgt er een opwaartse uitbraak omdat de koersprestaties sinds medio november sterker blijken dan die van de breder samengestelde S&P 500 index. Wie wil weten of de S&P 500 index de opmars weet te continueren kijkt daarom met een schuin oog naar de koersprestaties van het aandeel Alphabet Inc.

Alphabet Inc. vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 index

AEX-index vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden

In de voorbije vijf handelsdagen werden de laagste intraday dagnoteringen telkens op een hoger niveau opgemaakt dan de voorgaande handelsdag. Op 11 april 2019 werd een zogenaamd ‘pivot low’ geplaatst bij 558,88. Hier ligt nu ook het stijgende 20-daags koersgemiddelde dat als een vangrail de beursgraadmeter omhoog begeleidt. De komende dagen/weken worden uitdagend. Tot drie keer toe hebben vorig jaar winstnemingen de AEX-index onder de 570-grens terug geduwd. Trendlijnen die door drie draaipunten met elkaar zijn verbonden gelden in de regel als solide lijn voor steun of in deze specifieke conditie voor weerstand. Na afloop van de handelsmaand april breken de zes statistisch minder positieve kalendermaanden van een beursjaar aan.

AEX-index vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden

Kijk hier de masterclass over Technische Analyse terug:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×