TA: ‘AMD versus INTEL’

Aandelenbeleggers in beursgenoteerde chipfabrikanten zagen het aandeel Advanced Micro Devices (AMD) afgelopen 20 dagen met 34% stijgen en INTEL met 15 % dalen.

Advanced Micro Devices (AMD) op weekbasis vanaf 2018 + relatieve sterkte ten opzichte van Intel

Vorige week passeerde het aandeel Advanced Micro Devices (AMD) de horizontale weerstandgrens (= ca. $ 59) nadat in de afgelopen maanden maar liefst drie keer rond $ 49 een bodem was gevormd. De tradingrange tussen $ 49 en $ 59 klapte naar boven om en eindigde vorige week op $ 69,40. Het nieuwe hoogtepunt is een sterk technisch signaal. Ook sterk zijn de koersprestaties van AMD afgezet tegen de koersontwikkeling van Intel. Ook in relatieve zin werd een nieuw hoogtepunt bereikt. Een terugval naar het uitbraakniveau rond $ 59 zou in de agenda genoteerd moeten worden als opmaat voor een voortzetting van de meerjarige stijgende trend.

Intel (INTC) op maandbasis vanaf 2008

Hoewel het aandeel Intel Corp. (INTC) achterblijft bij de koersprestaties van AMD, blijkt de meerjarige trend in dit chipaandeel ook tot de verbeelding van de langetermijn belegger spreken. Er zijn echter wat problemen van fundamentele aard die voor technische koersschade zorgen. De beurskoers zakte in de afgelopen vijf handelsdagen weg van boven $ 60 tot onder $ 50. Het aandeel lijkt daardoor een koopje, maar verwacht pas gezonde vraag na een daling naar ca. $ 44. Hier liggen immers enkele bodems uit vorige kalenderjaren. De daling onder de koerstop van 2018 heeft dezelfde karakteristiek als de zwakte in de tweede helft van 2012. Het koopmoment ligt 15% onder het huidige niveau.

AEX-index op uurbasis afgelopen drie maanden

Op dinsdag 21 juli werd in de technische analyse blog bij een intraday indexstand 583,59 gesproken over een ‘ending diagonal’-patroon. Bij zulke eindpatronen zou het niet ongebruikelijk zijn om een kortstondige mislukte uitbraakpoging te signalen (lees: throw-over). Deze beschrijving blijkt een week later te kloppen. De AEX-index draaide in een omgekeerde ‘U-bocht’ omlaag, waarbij de reactie eigenschappen van een vrije val liet zien. De laatste loodrechte daling in de grafiek op uurbasis wordt gevolgd door een consolidatie die het aanzien krijgt van een ‘bear flag’-patroon. Verwacht daarom in de komende uren wederom een  loodrechte daling, maar dan mogelijk met een veel grotere omvang.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker