TA: ‘Amerikaanse koopsignalen?’

Het komt niet vaak voor dat de Amerikaanse Dow Jones Industrials Average in een tijdbestek van 36 handelsdagen meer dan 18% koerswinst realiseert. De vorige keer was op 23 april 2009 nadat de paniekbodem van de financiële crisis was bereikt. Welke koopsignalen zijn nu interessant?

Procter & Gamble (PG) vanaf 2009

Het aandeel Procter & Gamble (PG) blijkt onder aandelenbeleggers zeer geliefd. Het aandeel is sinds begin mei 2018 opgeveerd vanaf de onderkant van een stijgende steunlijn die getrokken kon worden langs de correctiebodems van 2009 en 2015. In het vierde kwartaal had Procter & Gamble vrijwel geen last van het negatieve beurssentiment. Huishoudelijke verzorgingsproducten en persoonlijke verzorgingsproducten blijft de consument ook onder moeilijk omstandigheden aanschaffen. Hoewel het aandeel Procter & Gamble is achtergebleven bij de koersprestaties in Wall Street (zie dalende relatieve sterktelijn tegenover de S&P 500 index) geldt de recente opwaarts koersuitbraak toch als een teken dat ook aandelenbeleggers in Procter & Gamble op de beurs goed voor zichzelf zorgen.

Qualcomm Inc. (QCOM)

Het aandeel Qualcomm Incorporated (QCOM) is bekend van de productie van halfgeleiders. De vooruitzichten worden klaarblijkelijk met gemengde blik beoordeeld, want de beurskoers van Qualcomm fluctueert in de afgelopen twee jaar heftig op en neer tussen $ 50 en $ 70 (met vorig jaar een uitschieter naar $ 75). De trendlijnen langs de correctiebodems in Qualcomm hebben recent een dubbel vangnet gespannen rond $ 49. Bij de actuele beursnotering rond $ 52 is het koersrisico van $ 3 relatief beperkt ten opzichte van de afstand naar de weerstand rond $ 70. In een ratio betekent dit 18:3 ofwel 6:1 en dat is een betere ratio dan wanneer gegokt wordt in een gemiddeld casino.

Dow Jones Industrials Average vanaf 2018

Voor 2019 verwachten veel analisten dit jaar meer van hetzelfde. Dat wil zeggen, veel volatiliteit als gevolg van toegenomen onzekerheden over brexit en het handelsconflict tussen de V.S. en China. Zowel de V.S. als China zijn gebaat bij een oplossing van de handelsoorlog en aandelenbeleggers in Wall Street lijken alvast een voorschot te nemen op een positieve uitkomst voor de export van Amerikaanse goederen naar China. Het koersherstel van meer dan 18% in 36 handelsdagen werd voor het laatst gesignaleerd na de bodem in 2009. Dus wellicht gloren er kansen op een nieuwe recordniveaus. Maar in november 2002 bleek een vergelijkbare rally een schijnherstel op te leveren. Hoe dan ook, boven de 26.000-puntengrens wordt in de Dow Jones Index een weerstandszone betreden die pas geslecht wordt boven de 27.000-puntengrens.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×