TA van Edward Loef: ‘Banken en beren’

Moeten we opnieuw bang zijn voor een bankencrisis? Centrale bankiers doen alles om een crisis a la 2008 te voorkomen. De banksector oogt echter bearish.

SPDR S&P BANK ETF (KBE) op maandbasis vanaf 2006 + relatieve sterkte t.o.v. SPDR S&P 500 ETF

In december 1996 waarschuwde ‘The Maestro’ Alan Greenspan voor irrationele uitbundigheid op de beurs. Op de omslag van het Amerikaanse beleggersblad BARRON’S wordt deze week opnieuw een zeepbel afgebeeld. Contrair ingestelde beleggers zien hierin bewijs dat de beurskoersen hoog staan, maar nog veel verder kunnen stijgen. Het is te hopen dat de beren nog even onzichtbaar in het beleggersbos blijven, want de SPDR S&P BANK ETF (KBE) heeft haar meerjarige stijgende trendkanaal van de laatste 10 jaar neerwaarts afgebroken en beurskoersen voorspellen doorgaans het nieuws dat hierna volgt. Een ernstige relatieve verzwakking duidt op groeiende argwaan onder de aandeelhouders van Amerikaanse bankaandelen.

DJ Stoxx 600 Bank (SX7P) op uurbasis in de afgelopen drie maanden

De op-één-na slechtst presterende beursgenoteerde bedrijfssector van de 18 Europese DJ Stoxx 600 hoofdsectoren is dit jaar de bankensector. Het koersverloop van de Europese bankensector in de afgelopen weken geeft een dringende reden tot verhoogde dijkbewaking. Er tekent zich een dalende driehoekformatie af waaruit blijkt dat met het verstrijken van de tijd de verkoopdruk op telkens lagere niveaus haar invloed laat gelden (zie hiervoor de lagere toppen in de grafiek). De speelruimte wordt deze week beperkt, waardoor de verkoopdruk waarschijnlijk de bankaandelen onder de recente dieptepunten zal duwen. Voor sommige bankaandelen zou dit ernstige gevolgen kunnen hebben.

Banco Santander vanaf september 2019 op dagbasis

Het Spaanse bankaandeel Banco Santander is vanaf de top dit jaar gehalveerd. Op 27 februari dit jaar zakte de beurskoers weg onder de bodems van de voorgaande maanden. De snelle dalingsfase werd toegeschreven aan de beurspaniek die naar aanleiding van het coronavirus was uitgebroken. Zorgwekkend is de magere herstelpoging nadien die slechts 15 beursdagen duurde. De verkoopdruk keerde na 8 juni dit jaar terug en dreigt bij gebrek aan positieve impulsen op zeer korte termijn de beurskoers naar een nieuw 12 maands dieptepunt te drukken. Beren in de Europese bankensector zijn misschien nog niet heel duidelijk zichtbaar, maar je kunt ze op korte afstand wel ruiken. Aan de dalende driehoek kleeft een bearish luchtje.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker