TA: ‘China in een gevarendriehoek’

Iedere actieve belegger heeft het laatste nieuws vast wel vernomen. President Trump verwijt China vlak voor het begin van een topoverleg over hun handelsoorlog dat China een spelbreker is. Het verwijt breekt de aandelenmarkten op. Beleggers in een China-ETF zijn alert op een gevarendriehoek.

iShares China Large Cap UCITS ETF (FXC) + relatieve sterkte t.o.v. iShares N-America UCITS ETF (INAA)

De aandelentracker iShares China Large Cap UCITS ETF (FXC, notering in euro’s o.a. in Amsterdam) heeft in 2015 een opmerkelijke slingerbeweging gemaakt als basis van een symmetrische driehoek. Dit fonds (beheerd door BlackRock) streeft ernaar om ca. 50 Chinese van de grootste Chinese ondernemingen met een notering in Hong Kong) qua rendement bij te houden. De driehoek illustreert wisselende vraag- en aanbodkrachten. Een uitbraak uit de driehoek wordt geacht een hint te geven welke van de twee krachten overwint. In relatieve zin verzwakt de koersperformance van de China-ETF ten opzichte van iShares MSCI North-America UCITS ETF (zie roze lijn). Chinese aandelenbeleggingen lijkt dus het onderspit te delven ten opzichte van Noord-Amerikaanse aandelen. Er is wel een kanttekening te maken. Hoe verder gevorderd binnen de driehoek des te onbetrouwbaarder de betekenis van richting van de koersuitbraak.

iShares China Large Cap UCITS ETF (FXC) + relatieve sterkte t.o.v. iShares N-America UCITS ETF (INAA)

Adidas vanaf 2016 + koersperformance Adidas en koersperformance S&P 500 index

Het aandeel van sportkledingmerk Adidas is recent weggesprint naar nieuwe koerstoppen. Het meest opvallend is wellicht sinds de opmars in 2016 dat Adidas vrijwel voortdurend beter presteert dan de S&P 500 index. De recent sprint is opmerkelijk, want de recent opwaartse uitbraak is geslaagd, terwijl de poging van de S&P 500 index lijkt te mislukken. Toch zal een verslechterend beurssentiment in de S&P 500 index vroeg of laat de beurskoers van Adidas kunnen hinderen of terugduwen. Eigenlijk is dat laatste wel te hopen, want degenen die aandelenrun in Adidas hebben gemist krijgen dan een nieuwe kans. Idealiter wordt een koersgat binnenkort in de grafiek opgevuld bij afgerond ca. € 230. Hiervoor is alleen een beetje geduld nodig.

Adidas vanaf 2016 + koersperformance Adidas en koersperformance S&P 500 index

AEX-index op dagbasis vanaf 2018

Na drie vergeefse pogingen in 2018 op rij wordt de AEX-index na een nieuwe poging dit jaar weer teruggeduwd onder het piekniveau van 2007 (< 563,98). De terugval krijgt relevante betekenis nu ook de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden is gesneuveld. Wat verder relevant is het falen voor een recente koerstop om de functie van nieuwe steun te vervullen bij een indexstand AEX 555. Er zijn dus drie technische signalen met een negatieve boodschap. Een daling naar de vorige bodemniveaus (= AEX 538,70 respectievelijk AEX 529,72) wordt daarom een scenario voor de komende weken.

AEX-index op dagbasis vanaf 2018

Op 14 mei 2019 geeft Edward Loef wederom een masterclass, dit keer met als onderwerp “Herken toppen en bodems in beurskoersen”. Schrijf u snel in:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker