TA: ‘Colruyt versus Ahold Delhaize’

De Belgische krant ‘DE TIJD’ berichtte deze week over de ‘almaar meer sombere geluiden’ over de wereldeconomie. Ondanks deze pessimistische geluiden is er ook goed nieuws te melden. Zo houdt supermarktbedrijf Colruyt volgens advertenties de prijzen laag en dat is goed voor de beurskoers.

Colruyt vanaf 2017 + relatieve sterkte t.o.v. Ahold Delhaize

Het is algemeen bekend dat de supermarkten onderling elkaar de loef proberen af te steken met o.a. gunstiger aanbiedingen.  De consument is blij met deze concurrentiestrijd. Het is echter niet altijd duidelijk welke keuze de aandeelhouders van de beursgenoteerde supermarktketens moeten maken. De dalende roze relatieve sterktelijn van Colruyt ten opzichte van Ahold Delhaize in de periode september 2017 t/m juni 2018 wees op verlies aan vertrouwen onder de investeerders. Maar sinds een jaar is er veel veranderd. Colruyt bevindt zich weer in een stijgende trend en boekte deze week een nieuw recordniveau. Datzelfde geldt voor de relatieve sterktelijn ten opzichte van Ahold Delhaize. De grafiek toont op deze manier aan wat ‘slim inkopen’ in praktijk betekent.

Colruyt vanaf 2017 + relatieve sterkte t.o.v. Ahold Delhaize

Koninklijke DSM vanaf 2016 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Het aandeel Koninklijke DSM behoort tot de best presterende aandelen uit het universum van AEX-aandelen. Om tot zulke prestaties te komen moet er een goede chemie zijn tussen absolute en relatieve koersprestaties. In absolute zin betekent in dit geval een aanhoudend proces van opeenvolgende hogere bodems. Er wordt dan stap voor stap koerswinst gerealiseerd. In relatieve zin moeten deze koerswinsten naarmate de tijd vordert in positieve zin afstand nemen van de gemiddelde prestaties van de beursindex. In het aandeel Kon. DSM doen beide condities zich voor. Dit is geen garantie voor de toekomst, maar wel de actuele consensus in de markt over de toekomstperspectieven van het bedrijf  (zie stijgende roze relatieve sterkte lijn naar een nieuwe top).

Koninklijke DSM vanaf 2016 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

AEX-index op uurbasis + 20/120-uurs gemiddelden

In de maand mei werden in de grafiek op uurbasis opeenvolgende lagere koerstoppen gezet. Dit betekent dat de markt steeds eerder genoegen nam met lager gelegen verkoopopbrengsten. Niet was de media ons wil doen geloven, hopen of vrezen, maar de gedane aan- en verkoophandelingen op de beurs weerspiegelen hoe er werkelijks wordt gedacht. De dalende weerstandlijn biedt intraday nog wat ruimte voor koersherstel, maar bij AEX 545 keren de dalingsrisico’s weer terug. Op z’n vroegst ebben deze risico’s weg bij een herstel boven AEX 545, maar dan doemt vlak hierboven het dalende 120-uurs gemiddelde op dat in de afgelopen weken bij aanraking telkens terugkerend aanbod uitlokte. Conclusie: onder AEX 547 kiest de markt eieren voor haar geld.

AEX-index op uurbasis + 20/120-uurs gemiddelden

De meest recente Masterclass met Edward Loef – “Herken toppen en bodems in beurskoersen” kunt u hieronder terug kijken:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker