TA: ‘Countdown in Dow Jones Index’

In deze technische analyse blog wordt iedereen die tot vijf kan tellen uitgenodigd om een blik te werpen op de Dow Jones Industrial Average. Maar eerst is er aandacht voor de precaire technische conditie van het aandeel van de Franse oliemaatschappij Total S.A.

Total S.A. vanaf 2011 + 4/24-weeks gemiddelden

Er is recent spanning ontstaan over de verdere ontwikkeling van de olieprijs. Het handelsconflict tussen de V.S. en China kan de wereldeconomie vertragen en daardoor de olieprijs laag houden. Daar staat tegenover dat er angst bestaat voor een nieuwe oliecrisis door spanningen tussen Saudi-Arabië en Iran. De lang termijn trend van het Franse olieaandeel Total is in de afgelopen jaren stijgend. Eind december nog werd een belangrijke stijgende steunlijn succesvol getest. Daarentegen tekent zich een lagere top af in een potentieel (H)oofd(S)chouderpatroon. Een daling onder de (gele) neklijn zou een daling naar € 38 kunnen inleiden. Nu is er sprake van een beurskoers boven zowel het 4-weeks als 24-weeks gemiddelde. Dat is positief, maar noteer voor de zekerheid de recente bodem bij € 46,48 als belangrijke steun voor de opwaartse kansen.

Total S.A. vanaf 2011 + 4/24-weeks gemiddelden

Dow Jones Industrial Average op uurbasis vanaf april 2019 + Elliott Wave telling

De Amerikaanse Dow Jones Industrial Average is recent ten prooi gevallen aan koersdalingen. Gelukkig lijkt het vertrouwen weer enigszins terug te keren. Maar volgens het Elliott Wave Principe moeten aandelenbeleggers op Wall Street zich opmaken voor een nieuwe dalingsgolf onder de recente bodem. De daling vanaf de top toont een structuur die lijkt te worden opgebouwd uit zgn. ‘vijf-structuren’. Dat duidt op een verkoopimpuls. Volgens het Elliott Wave Principe eindigt een impulsbeweging pas na vijf complete (sub)bewegingen. In de subjectieve benadering oogt een sub golf (4) compleet, omdat herstelbewegingen in een dalende trend vaak een a-b-c-zigzag vorm aannemen. Nu niet meer dan 50% van de koersdaling is hersteld, blijft de defensieve analyse het meest voor de hand liggend. Een dalingsgolf aangemerkt als golf (5) lijkt te zijn ingezet.

Dow Jones Industrial Average op uurbasis vanaf april 2019 + Elliott Wave telling

AEX-index vanaf 1 april 2019 op uurbasis + Fibonacci-retracements

De AEX-index heeft krap 50% van de recente koersschade vorige week weer hersteld, maar blijkt uiteindelijk niet in staat om offensief te spelen. De terugval onder het 50% Fibonacci-retracement dwingt tot een defensieve opstelling. Het proces van lagere toppen wint opnieuw aan betekenis nu de laatste bodem in de herstelpoging rond AEX 555 opnieuw neerwaarts is doorbroken. Het enige houvast bij de opmaak van deze publicatie rond 16:00 is een stijgende steunlijn en kan aanleiding geven tot herstel naar AEX 555. Veel hangt af van de stemming in Wall Street die zoals hierboven beschreven negatief wordt beoordeeld. Een daling onder AEX 550 leidt waarschijnlijk tot een test van AEX 544 en mogelijk lager (koersdoelen AEX 538 respectievelijk AEX 530).

AEX-index vanaf 1 april 2019 op uurbasis + Fibonacci-retracements

De meest recente Masterclass met Edward Loef – “Herken toppen en bodems in beurskoersen” kunt u hieronder terug kijken:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker