TA: ‘Duitse economie roest nog net niet’

Vandaag werd bekend dat de Duitse economie op een haar na een recessie ontloopt. De Duitse DAX-index had deze uitkomst al voorspeld.

Xetra DAX vanaf oktober 2015 op weekbasis + RSI(14)

Beursindices hebben doorgaans een goede neus voor wat later breed wordt uitgemeten in de financiële berichtgeving. Een voorbeeld: het Internationale Monetair Fonds (IMF) berichtte twee jaar geleden (14 november 2017) over Europa als “pijler onder (het herstel van) de wereldeconomie.” De Duitse economie wordt beschouwd als de locomotief voor het Europese bedrijfsleven. Maar een jaar later (op 12 december 2018) berichtte de financiële pers: “Het regent winstwaarschuwingen op de beurs in Frankfurt. DAX verliest 16% als zwakste Europese beurs.” Degenen die in de Duitse aandelenindex beleggen begrijpen heel goed dat meevallend nieuws volgt na meevallende koers-bewegingen.

ThyssenKrupp AG vanaf oktober 2018 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte tov Stoxx-600

Een ander technisch verhaal betreft de dalende trend in de afgelopen 12 maanden in de beurskoers van het Duitse staalbedrijf ThyssenKrupp. Hierover werd in de afgelopen maanden al twee keer eerder verslag gedaan, zijn op 27 juni 2019 en op 19 september 2019. Welke beeldvorming beleggers ook mogen hebben, de dalende trend is aan het einde van het derde kwartaal omgebogen in een stijgende trend na de kruising van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde. Begin september dit jaar begon de beurskoers van ThyssenKrupp AG zelfs sterker te presteren dan de Xetra DAX index. Trendvolgers zouden om die reden kunnen overwegen om de tactiek van verkopen tijdens sterkte in te ruilen voor kopen tijdens zwakte.

AEX-index 10-minuten grafiek vanaf 6 november 2019

De beoordeling van een koersgrafiek hangt uiteraard af van het voorgeschotelde plaatje en bijhorende tijdvenster. Iemand die naar meerjarige koersgrafiek van de AEX-index kijkt, krijgt een beter beeld van historisch markante koerstoppen en –bodem dan degene die heel dicht met zijn neus op het schilderij staat. Laatstgenoemde ‘chartwatcher’ ziet in de 10-minutengrafiek hele andere dingen die op afstand nauwelijks of niet zichtbaar zijn. In de 10-minutengrafiek tekent zich na de lagere top in de afgelopen 48 uur zich mogelijk een (H)oofd(S)chouderpatroon af. Deze beleving dwingt de intraday speculant extra goed naar de horizontale neklijk te kijken. Onder AEX 595 kan er zomaar weer vijf extra indexpunten verloren gaan. Het koersdoel zou in dat geval komen te liggen rond AEX 590. Maar daar ligt de ‘chartwatcher’ met een bredere kijk op de affaire nog niet wakker van.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker