TA: ‘Gevarendriehoek in Shanghai & Shenzhen index’

De recente berichtgeving uit Wuhan, de Chinese stad waar de geest uit de fles raakte, suggereert de virusdreiging onder controle te hebben. De ‘markt’ beweert iets anders.

Shanghai & Shenzhen Composite index vanaf 27 maart 2015

In tijden van grote onrust en onzekerheid wisselen geruchten en nepnieuws elkaar voortdurend af in een concurrentiestrijd omtrent wat er echt gebeurt en juist wordt weergegeven. Voor beleggers is vermoedelijk de meest praktische manier om feiten van fictie te onderscheiden een periodiek blik op de koersgrafiek van een toonaangevende beursbarometer. In de Shanghai & Shenzhen Composite vond tussen 13 januari en 3 februari dit jaar een scherpe koersdaling plaats. Het daaropvolgende koersherstel is minstens zo indrukwekkend. Maar sinds 5 maart is de verkoopdruk weer terug met een daling uit een driehoek tot gevolg. De huidige opleving heeft deze boodschap, net als in februari 2018 na de daling onder de stijgende steunlijn.

BRENT CRUDE OIL op uurbasis in maart 2020

Een andere oplossing om grip te krijgen op trends in beurskoersen is een focus op het proces van opeenvolgende toppen respectievelijk bodems. De halvering van de olieprijs (zie grafiek Brent Crude Oil deze maand) wordt weliswaar toegeschreven aan een gevecht om de macht door olieproducerende landen, maar dat is natuurlijk maar de helft van het volledige verhaal. Het is in elk geval een teken voor wat de wereldeconomie te wachten staat. Speculanten in Brent Crude Oil wachten nu op een uitbraak uit de driehoekformatie voor aanwijzingen omtrent wel of geen voortzetting van de dalende trend in de olieprijs.

NASDAQ 100 index + 20/120-daags gemiddelden + 200-daags gemiddelde

Waarschijnlijk worden fundamentele outlooks voor 2020 momenteel herschreven. Dat is geen gemakkelijke opgave, omdat er geen consensus lijkt te bestaan over de noodzakelijk aan te passen vooruitzichten. In technische zin kan worden vastgesteld dat in de Nasdaq-100 index het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde is gekruist en dat deze beursgraadmeter nu ook onder haar 200-daags afgeleide gemiddelde noteert. Het koersherstel in de afgelopen 24 uur mag weliswaar veelbelovend zijn voor koopjesjagers, maar in het najaar van 2018 deden zich vergelijkbare technische condities voor. Daarmee rijst de vraag of de koopjesjagers iets daarvan hebben geleerd.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker