TA: ‘Gokken op 50%’

In de afgelopen weken zijn sommige aandelen met tientallen procenten gestegen. Sommige aandelen zijn letterlijk en figuurlijk een gok.

ThyssenKrupp AG op maandbasis vanaf april 2000

Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp AG verkocht op 27 februari dit jaar voor € 17 mrd haar liftdivisie. Op 25 maart maakte het bedrijf bekend banen te schrappen en voor miljarden te investeren in de staaldivisie. Op 18 maart dit jaar werd een laagste notering deze eeuw opgemaakt bij een beurskoers op € 3,28. Op 25 maart werd een hoogste koers op € 6,12 gesignaleerd. Dat is een beweging van ruim 86%. Indien de actuele beurskoers op € 4,81 terugveert naar het bodemniveau van maart 2003 (= € 6,85) bedraagt de koerswinst ruim 42%. Hoe vaak zien we niet dat een gebroken steun naderhand wordt teruggetest?

ArcelorMittal

Het aandeel ArcelorMittal toont door de jaren heen duidelijk kenmerken van cyclisch marktgedrag. De koersgeschiedenis toont koersdalingen groter dan 95%, maar ook koersstijgingen van duizenden procenten. In februari 2016 werd een laagste notering opgemaakt bij € 6,03. Vorige maand werd een laagste notering gesignaleerd bij € 5,98 waarna de handelsweek op 20 maart eindigde op € 7,53. Ten opzichte van de AEX-index werd het relatieve dieptepunt uit 2016 ook weer opgezocht en succesvol getest. Er ligt in de grafiek een koersgat te wachten op invulling bij € 11,44. De beurskoers beweegt vandaag rond € 8,60. De gok bedraagt minder dan 50%, maar is toch de moeite van het vermelden waard.

AEX-index op uurbasis vanaf maart 2020

De AEX-index heeft het proces van opeenvolgende lagere toppen en lagere bodems op 20 maart dit jaar ingeruild voor een proces van opeenvolgende hogere bodems en hogere toppen. Het laatste wapenfeit is een poging vandaag om opnieuw een hogere top te noteren boven de koerstoppen in de laatste week van maart. Qua patroonherkenning kan een stijgende wig in ontwikkeling zijn. Wie de behoefte voelt om zich aan koopzijde te melden noteert een indexstand op 465 als ondergrens om de opwaartse kansen te blijven rechtvaardigen.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker