TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

Er zijn genoeg fundamentele zorgen in de wereld om ervoor te zorgen dat beleggers op zoek gaan naar traditioneel veilige vluchthavens. Goud raakt steeds sneller in trek.

Goudfuture (in USD) in een opwaartse versnellingsfase

De termijnprijs van goud vertoont sinds haar recordniveau in 2011 een meerjarige schotelpatroon. Het kenmerk van deze koersformatie laat zich eenvoudig herkennen aan de hand van de vorm van een kom. Na de uitbraak boven $ 1400 mocht de afstand naar de bodem rond $ 1045 worden omgeklapt naar boven. Het eerste koersdoel ($ 1400 + $ 365) rond $ 1765 werd recent bereikt. In dit proces tekenen zich stijgende trendkanalen af die dit jaar opwaarts worden verlaten. De actuele stijging boven $ 1800 signaleert nu geen weerstanden meer tot aan het piekniveau uit 2011 rond $ 1920. Historische draaipunten hebben vaak een magneetwerking.

WisdomTree Physical Gold ETF (PHAU) op uurbasis

De beurskoers van de goudtracker WisdomTree Physical Gold ETF (tickersymbool ‘PHAU’, notering in euro’s) toont sinds het dieptepunt rond € 140 op 5 juni jongstleden een nieuwe stijgingsfase. Deze stijgingsfase vertoont een impulsachtige golvenstructuur overeenkomstig de technische analyse principes van Ralph Nelson Elliott. Elliott-golven in een positieve trend eindigen pas nadat een vijfde golf is voltooid. De grafiek op uurbasis suggereert vier voltooide golfbewegingen. De vijfde golfbeweging lijkt nu onderweg en is in theorie ook weer opgebouwd uit vijf golven. Daarvan lijkt nu de derde golf in ontwikkeling. Kortom, de opwaartse kansen lijken op dit moment nog groter dan de koersrisico’s, maar verwacht rond € 155 topvorming en wellicht een trendomslag.

Goudprijs in euro’s + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Beleggers wordt in het algemeen spreiding aangeraden over verschillende beleggingscategorieën. Het is in dit kader interessant om te realiseren dat de Nederlandse AEX-index in het beursjaar 2000 iets boven de 700-puntengrens de hoogste waardering ooit noteerde. Twintig jaar later noteert de AEX nog steeds onder de 700-puntengrens. De goudprijs in euro’s (zie grafiek) is in de afgelopen twee decennia met meer dan 400% gestegen en de stijging houdt nog steeds aan. Sterker nog, de (roze) relatieve sterktelijn van de goudprijs in euro’s afgezet tegen de AEX-index trekt in de afgelopen twee jaar weer fors aan. Goud acteert duidelijk als een waardevolle veilige haven in onzekere tijden.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×