TA: ‘Halliburton daagt beleggers uit’

Het is onderhand wel duidelijk dat beursgenoteerde oliebedrijven voor grote uitdagingen staan. Het aandeel Halliburton is daarvan een mooi voorbeeld.

Halliburton (HAL) vanaf 1980 op maandbasis

Beleggen of speculeren in beursgenoteerde oliebedrijven blijkt verre van eenvoudig. Koersgrafieken geven gelukkig enige perspectieven. De vrije val dit jaar naar een laagste notering op $ 4,25 en het daaropvolgende forse koersherstel is vanuit historisch perspectief begrijpelijk. Rond $ 4,30 werd in de afgelopen decennia eerder paniekbodems gezet. Indien de geschiedenis als gids voor de toekomst wordt geaccepteerd, dan zou vanaf het huidige koersniveau ($ 9,56) een herstel naar de zone tussen $ 12,80 en $ 14,70 is met enig geduld wel te verwachten. In 2002 viel de beurskoers na een vergelijkbaar koersherstel opnieuw terug. Dit scenario doet zich waarschijnlijk in de komende zes maanden opnieuw voor. Tussen $ 5,25 en $ 4,25 zou dan een perfecte opmaat zijn voor duurzamer koersherstel.

West Texas Intermediate Ligth Sweet Crude Oil future

Om de trend in de olieprijzen te duiden is aandacht voor de wijze waarop stijgingen en dalingen zich voltrekken niet onbelangrijk. Zo werd in de TA-blog van 16 april dit jaar een golvenstructuur geanalyseerd die bij een termijnprijs rond $ 20 sterk in de richting van een nieuwe olieschok duidde. De snelheid en omvang van die olieschok bleek van historische omvang (zie grafiek). In de TA-blog van 20 april jongstleden luidde de conclusie wti-oliecrash-biedt-kansen. Het WTI-contract bood die kansen enkele uren later bij een (onvermoede!) negatieve termijnprijs van minus $ 40. De dalende golvenstructuur werd daardoor op spectaculaire wijze afgerond op een nog nooit vertoonde wijze. De herstelbeweging neemt nu de vorm aan van een A-B-C-zigzag. Vermoedelijk zal het WTI-contract daarom nog wel een keer opnieuw dit jaar negatief kunnen worden.

Dow Jones Index op uurbasis vanaf 23 maart 2020

Dow Jones Index op uurbasis vanaf 23 maart 2020

Er worden door actieve beleggers vele uren tijd per dag besteed aan het uitvissen van wat de AEX-index zal gaan doen. Veel belangrijker is echter het beurssentiment in Wall Street. En nog belangrijker de psychologische invloed van de wereldwijde bekende Dow Jones Industrial Average. De actieve belegger heeft echt aan een paar minuten per dag voldoende om zich een beeld te vormen. Hij/zij kijkt naar het proces van opeenvolgende hogere bodems en hogere toppen. Zodra dit proces sneuvelt (zie grafiek 20 april dit jaar), dan zou men bewust worden van een trendwijziging. En als een uitbraakpoging uit een zijwaartse trend mislukt, dan wijst dat vervolgens weer op onvoldoende vertrouwen in de opwaartse krachten. Dat is exact de technische conclusie van vandaag.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×