TA: ‘Harde of zachte landing?’

Nederlandse aandelenbeleggers hebben dit jaar hooggespannen verwachtingen van het opwaartse koerspotentieel van het aandeel ING Groep. En wat te denken van de beurskoers van Air France-KLM na de onverwachte deelname van de Nederlandse overheid in het aandelenbelang?

ING Bank

ING Groep vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden

De technische vooruitzichten met betrekking tot het koersverloop van ING Groep zijn medio vorige maand verder verbeterd na de opwaartse kruising van het 20-daags koersgemiddelde boven het 120-daags koersgemiddelde. De opwaartse trendbreuk uit het dalende trendkanaal en stijging boven het dieptepunt van eind oktober suggereerde al toenemende belangstelling. Gisteren en vandaag staat de beurskoers van ING Groep onder druk vanwege wederom bedenkelijke nieuwsberichten. Maar de technische analyse houdt zich niet bezig met ‘waarom’ koersen stijgen of dalen. Van belang is de techniek om laag te kopen en hoog te verkopen. Dat vraagt om (simpele) beslisregels. Een beslisregel vertelt ons dat boven het (rode) 120-daags gemiddelde de opwaartse kansen het voordeel van de twijfel genieten mits het 20-daags gemiddelde ook boven het 120-daags gemiddelde blijft bewegen.

Air France-KLM

Air France-KLM vanaf 2017 + 20/120-daags gemiddelden + handelsomzetten

Aandelenbeleggers en zelfs kamerleden beschikken meestal niet over voorkennis, waardoor geanticipeerd kan worden op beoogde handelingen. Denk  hierbij aan de recente aankoop van aandelen Air France-KLM door de Nederlandse overheid. De aantallen en bedragen die hiermee gemoeid zijn hebben een grotere impact dan de gemiddelde effectenorder van de particuliere belegger. De langetermijn perspectieven voor het aandeel Air France-KLM waren na de opwaartse kruising van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde in de tweede helft van vorig jaar al zichtbaar verbeterd. De actuele daling onder € 11 duwt het 20-daags gemiddelde nu omlaag. Dat veronderstelt een aanstaande zachte landing nabij € 9,50.

AEX-index

AEX-index op uurbasis vanaf 18 februari 2018

 

In de AEX-index tekent zich sinds in de afgelopen weken een gevecht af tussen vraag en aanbod. Er is binnen de symmetrische driehoek nog geen uitsluitsel welke krachten de overhand zullen nemen.  Driehoekpatronen zijn meestal continuatiepatronen. Omdat de trend dit jaar stijgend is, zijn de kansen op een opwaartse koersuitbraak daarom nog bepaald niet verkeken. Maar soms is de driehoekformatie een omkeerpatroon. In de afgelopen twee dagen zien we lagere toppen binnen de driehoek ontstaan.  Het meest recente dieptepunt bij AEX 537,43 markeert dus een belangrijke steun, waaronder een trendomkeer geschiedt of waarboven nieuwe herstelkansen ontstaan. Dat laatste wordt pas bevestigd na een stijging boven de meest recente top op uurbasis (> AEX 540,57).

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker