TA: ‘Kansberekeningen in Texas Instruments’

In de afgelopen twee dagen werden de aandelenmarkten opgeschrikt door plotselinge verkoopdruk. Dat is geweldig nieuws, want zoiets schept kansen. Bent u al berekend op de trend in Texas Instruments?

Texas Instruments (TXN) op dagbasis vanaf oktober 2018 + 20/120-daags SMA + RS t.o.v. XLK-ETF

De afgelopen twee handelsdagen in de aandelenmarkten doet menigeen beseffen dat het de moeite waard is om de kansen op een voortzettende daling of nieuwe stijgingsfase te beoordelen. Fundamenteel analisten gebruikten vroeger hun calculator om de bedrijfscijfers snel te doorgronden. Anno 2019 nemen computers veel denkwerk uit handen. De excel-berekeningen zijn vandaag toegepast op het aandeel Texas Instrument (TXN). Dit technologie-aandeel valt in positieve zin op, omdat de dagelijkse koersen gedeeld door de dagelijkse beurskoersen van Technology Select Sector SPDR Fund (XLK) een nieuw hoogtepunt registreert tijdens een stijgende trendfase. Wie het eindresultaat van beleggingskeuzes wil optimaliseren moet functioneel (leren) rekenen met twee variabelen. De eerste variabele is absolute performance (= koersresultaat) en de tweede is relatieve performance (formule: X/Y). Als beide positief zijn lijkt dat op positief calculeren.

APPLE INC. (AAPL) vanaf oktober 2018 + 20/120-daags gemiddelde + relatieve sterkte t.o.v. NDX-100

Het aandeel Apple Inc. (AAPL) toont na de positieve kruising van het afgeleide 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde de voorwaarden voor een stijgende trendstatus. Kopen op momenten van zwakte (lees: daling onder een stijgend 20-daags gemiddelde) is een gecalculeerd risico. Dat risico is de technische aanname dat beweert ‘A Trend in Motion is likely to continue’. Een stijgende trend wordt geacht nieuwe kopers aan te trekken. Stijgende beurskoersen spreken immers tot grote verbeelding. Dat geldt uiteraard ook voor dalende trends, maar daar is in het aandeel Apple nog geen sprake van. In relatieve zin presteert de beurskoers ook beter dan de Nasdaq-100 index. De uitkomst lijkt dus vast te staan, maar pas op! Subjectieve chartreading signaleert een stijgend wigpatroon. Het risico van een daling onder de steunzone $ 210 – $ 215 mag men niet wegcijferen.

AEX-index op uurbasis afgelopen drie maanden + MACD-histogram

Vorige week leek de koerstop van juli dit jaar bij een indexstand op 586,32 te worden getest. Veel beleggers waren hoopvol gestemd over de opwaartse uitbraakkansen richting 600 of zelfs 700. Op deze plek is talloze keren herhaald dat een weerstand moet worden beoordeeld als weerstand, tenzij het tegendeel onomstotelijk wordt aangetoond. De daling op 25 september uit het stijgende trendkanaal was (achteraf) beoordeeld een teken aan de wand. De mislukte uitbraakpoging op 1 oktober boven de top van 20 september jl. was nog een teken aan de wand. De trendbreuk onder de (groene) stijgende trendlijn en daarna daling onder de bodem van 25 september kenmerken een trendomslag. Wanneer de bodem wordt gezet weet niemand. Een aardige indicator is de MACD. Zolang deze MACD geen opwaartse kruising laat zien is er nog geen sprake van een bodem.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker