TA: ‘Kritische drempels worden getest’

De wereldwijd toenemende aandacht voor de uitdijende besmettingsverschijnselen van het beruchte coronavirus duwt aandelenbeleggers naar een kritische drempel.

SPDR S&P 500 ETF Trust op uurbasis + afgeleide relatieve sterkte index (RSI)

Sinds 20 januari dit jaar kregen westerse media lucht van een vermeend besmettelijk en gevaarlijk virus. Opvallend is het dus dat de Amerikaanse aandelentracker op de S&P 500 index, SPDR S&P 500 Trust ETF (SPY), vorige week dinsdag 19 februari nog een hoogste notering aller tijden wist te realiseren. Beleggers maakten zich geen zorgen hoewel er in de relatieve sterkte index (RSI) op uurbasis sprake was van momentumverlies en op 21 februari het proces van hogere bodems werd afgebroken. Actieve beleggers hadden dus voor het weekend al kunnen vermoeden dat een correctiefase aanstaande was. Nu is de ‘SPY’-ETF volgens de RSI ‘oversold’ en rijp voor een herstel. Maar weet ook dat de ‘SPY’-ETF nu dicht boven een zeer kritische drempel staat!

INOVIO PHARMACEUTICALS INC. (INO) + 20/120-daags gemiddelden

De aandacht voor de technische condities van het aandeel Inovio Pharmaceuticals Inc. (INO) een week geleden werd ingegeven door de oplopende speculatiedrift onder beleggers als gevolg van het covid-19 virus. Omdat het uiterst moeilijk is om de verdere spanningen, kansen en risico’s te duiden vertelt het handelsgedrag via de beurskoers ons heel veel. Zo blijkt in het aandeel Inovio sprake van een proces van hogere bodems met een voorlopig laatste hogere bodem bij $ 3,57. Er is ook een lagere top gezet ($ 4,20). Een uitbraak onder $ 3,57 of boven $ 4,20 geeft beleggers een hint hoe het gesteld is met de angst omtrent de gevolgen van alle speculaties omtrent het coronavirus.

Euro Stoxx 50 index vanaf augustus 2019 + 20/120-daags gemiddelden

Het proces van opeenvolgende hogere bodems in de Euro Stoxx 50 index is vandaag in negatieve zin afgebroken (zie grafiek tussen 16:00 en 16:30 uur). De scherpe koersreactie onder het 120-daags gemiddelde geeft aanleiding tot het stellen van kritischer vragen omtrent de opwaartse herstelkansen. De hellingshoek van het (rode) 120-daags gemiddelde is stijgend en dat is een positief argument om naar koopkansen te zoeken. Maar ook hier is sprake van een kritische drempel. Bij een daling onder de 3600-puntengrens komen degenen die kochten tijdens de correctie begin december  en begin deze maand in de problemen. Dan komt er een nieuwe groep marktparticipanten bij die besmet raken met verkoopgevoelens.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker