TA: ‘Long en/of Short in Duitsland?’

De actuele technische condities in de Duitse aandelenbeurs bieden kansen om zowel op zoek te gaan naar ‘long’-kandidaten als ‘short’-kandidaten. Welke keuze maakt u?

XETRA DAX op weekbasis + MACD-histogram en MACD-signalen

De Duitse aandelenindex kan op verschillende manieren technisch worden uitgelegd. Er is een casus te maken voor test van de stijgende steunlijn deze week en het sluiten van het koersgat tussen afgerond 11.032 en 11.447. Een negatieve weekafsluiting is nodig voor een negatieve interpretatie. Wil niet wil speculeren maar uitsluitend een trendvolgende methodiek omarmt, die kan kijken naar de kruising in het MACD-histogram voor long- of shortposities. Eind vorige week vond er een positieve kruising in het MACD-histogram plaats. Dat is een objectief excuus om op basis van een trendvolgend algoritme op zoek te gaan naar longkandidaten in de Duitse aandelenmarkt.

SIEMENS vanaf 2019 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. Xetra DAX index

De keuze om long of short te gaan hangt uiteraard mede af van de keuze van technische indicatoren en bijhorende beleggingshorizon. Het aandeel Siemens beweegt momenteel boven het stijgende 20-daags gemiddelde. De korte termijn trend is dus stijgend. Sinds het dieptepunt in maart stijgt de (roze) relatieve sterktelijn. Dit duidt op een sterkere koersstijging in de koers van Siemens dan het herstel in de Duitse aandelenindex. Dat zijn twee sterke argumenten om de korte termijn stijgende trend te respecteren. Longposities sluiten bij stijgende trends aan, totdat het tegendeel wordt aangetoond. Lange termijn beleggers doen nog even niets gelet op de actuele notering onder het dalende 120-daags gemiddelde.

PROSIEBENSAT1 MEDIA vanaf 1997 + relatieve sterkte t.o.v. Xetra Dax index

ProSiebenSat.1 Media is een Europese mediagroep met een hoofdzetel in Duitsland. Het aandeel van deze TV-zender presteert in de afgelopen jaren slecht. De beurskoers bevindt zich in een dalende trend en ten opzichte van de Duitse Xetra DAX index is de recente krachtige opleving slechts een ‘blip’ op het beeldscherm. Oplevingen naar het 40-weeks gemiddelde bleek in de afgelopen jaren van tijdelijke aard en achteraf beschouwd een prima shortmoment. Indien er een financiële crisis in Europa uitbreekt vergelijkbaar met die van 2008 dan moet op een serieuze dramaserie in koersdalingen worden gerekend. De laatste aflevering is dan nog niet gezien en wordt pas getoond na een terugval naar het dieptepunt in 2008 (rond € 0,95).

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker