TA: ‘Ontwaken uit een roes’

In de technische analyse blog van 17 april 2019 werd aan de hand van explosieve stijging in het aandeel AJAX de link gelegd met de factor emotie. Bij beleggen is er ook een emotionele link. Er wordt gehoopt op positieve resultaten, maar gaat het op het laatste moment toch mis.

Koersverloop AJAX vanaf 2018

De optimisten die afgelopen jaar in aandelen AJAX hebben geïnvesteerd toonden daarmee hun geloof in deze voetbalclub. Vorige jaar maand kreeg het vertrouwen een extra impuls na de overwinning op rivaal Juventus in de strijd om de halve finale van de Champions League. De overwinning greep als een virus om zich heen, want onder toenemende omzetten werd de beurskoers van Ajax omhoog gejaagd. Maar op woensdagavond ging het in de laatste minuut in de halve finale opeens mis en verloor AJAX tegen Tottenham Hotspur (2-3). Het is dan ook geen wonder dat bij de opening van de beurs op donderdagavond er nauwelijks vraag was tegenover het besluit van velen om hun aandeel AJAX weg te doen. Een vrije val was het gevolg en alleen de kopers na 17 april 2019 zijn terug bij af of hebben  bij aankoop nadien verlies geleden. Nu zal moeten blijken of de recente vraag alleen speculanten betrof of echte beleggers met echt vertrouwen in de Amsterdamse voetbalclub.

Koersverloop AJAX vanaf 2018

S&P 500 futures

Zakenzender CNBC berichtte op 1 mei vorige week, dat verschillende grote banken hun beleggende relaties hadden geadviseerd om zich geen zorgen te maken. Sterker nog, de beursstrategen hadden redenen om een flinke ruk naar boven te verwachten. Er werd geanticipeerd op een positieve uitslag in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Ondertussen draaide de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar beter dan was voorspeld. Kortom, volgens de beleggingscoaches kon er niets meer mis gaan. Het is nu ruim een week later en de draai in de Amerikaanse termijncontracten op de S&P 500 index bleek ingezet vanaf het moment dat de beurskenners allemaal in de markt een positie hadden ingenomen. Het is dan eigenlijk vrij logisch dat als iedereen heeft gekocht er geen kopers meer zijn overgebleven. Dat is wat de grafiek vertelt.

S&P 500 futures

AEX-index

De weekgrafiek van de AEX-index toont aan hoe belangrijk de piekniveaus uit 2008 een stempel drukken in de rol van weerstandniveaus. Deze week zakte de AEX-index weg nadat in de voorgaande twee handelsweken de relatief kleine weekcandles gebrek aan vertrouwen uitstraalden door de kleine marge tussen de openingskoersen en slotkoersen van de desbetreffende handelsweken. Nu de toon neerwaarts lijkt gezet, lijkt het realistisch om rekening te houden met zwakte naar ca. 530. De vorige twee correcties vanaf niveaus boven 570 duwden in beide situatie de AEX uiteindelijk onder 530. Nu de statistisch zwakke zesmaands periode is aangebroken lijkt deze aanname verdedigbaar nu de bulls geen opwaartse uitbraak hebben kunnen forceren. De markt ontwaakt uit een roes.

AEX-index

Op 14 mei 2019 geeft Edward Loef wederom een masterclass, dit keer met als onderwerp “Herken toppen en bodems in beurskoersen”. Schrijf u snel in:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker