TA: ‘Op zoek naar koopjes?’

U kent vast wel de uitspraak dat je moet verkopen als iedereen koopt en pas moet kopen wanneer iedereen verkoopt. Terwijl beursstrategen in Wall Street eind april hun klanten vertelden zich geen zorgen te maken, zakte de Dow Jones Index onder de dieptepunten van april. Is dit een koopmoment?

Cognizant Technology Solutions (CTSH) op dagbasis vanaf 2014 + relatieve sterkte index (RSI)

Koopmomenten tijdens een bullmarkt zijn interessant tijdens een normale correctie zoals deze week in Wall Street. De rendement-/risicoverhouding nodigt echter niet altijd uit om agressief aankopen te doen. De ratio is immers twijfelachtig, omdat de Amerikaanse beursbarometers afgelopen week te maken kregen met de piekniveaus van 2018 die voor een technische weerstand zorgen. Aantrekkelijker is het Amerikaanse aandeel Cognizant Technology Solutions (CTSH) dat afgelopen vijf handelsdagen bijna 20% inleverde. Vooral vorige week werd dit aandeel afgestraft op basis van teleurstellende kwartaalcijfers. Hierdoor raakte de beurskoers zwaar ‘oversold’ (zie rode RSI < 30). Zulke heftige tikken omlaag bleken in 2014 en 2016 mooie bodemniveaus op te leveren.

Cognizant Technology Solutions (CTSH) op dagbasis vanaf 2014 + relatieve sterkte index (RSI)

Umicore op weekbasis vanaf 2015 + relatieve sterkte index (RSI)

Het Belgische Umicore wordt volgens de krant ‘DE TIJD’ gisteren blijvend met slecht nieuws geconfronteerd. Umicore is een Belgische wereldspeler in materiaaltechnologie en werd door een dalende vraag uit China gedwongen tot recente winstwaarschuwingen. Uit het koersverloop van afgelopen jaar blijkt hoe de markt hierover oordeelt. De opgaande meerjarige trend is gebroken en een dalende trend lijkt gestart. Toch geldt voor Umicore-aandeelhouders dat het moment van het smeden van koopkansen dichterbij komt. Ondanks het nieuwe dieptepunt in de beurskoers dit jaar geldt deze zwakte niet voor de relatieve sterkte index (RSI). Begin 2016 toont de hogere bodem in de RSI aan waarom in het aandeel Umicore de grootste verkoopdruk wellicht ook nu spoedig opdroogt.

Umicore op weekbasis vanaf 2015 + relatieve sterkte index (RSI)

AEX-index op uurbasis afgelopen drie maanden

Historische toppen (of bodems) spreken beleggers meestal tot grote verbeelding. Het is dan ook meestal duwen en trekken als die historische koersniveaus worden opgezocht. Immers, de markt heeft een geheugen gevoed door eerdere ervaringen. De opgedane ervaring vorig jaar bleek tot drie keer toe een mislukte uitbraak boven de markante koerstop uit 2007 (= 563,98). Wanneer een nieuwe poging wordt ondernomen, maar deze poging blijkt te falen (hetgeen de uurgrafiek nu duidt), dan draait de blik om naar recente toppen of bodems als aandachtsgebied. De AEX-index krijgt bij een niveau rond 555 een nieuwe kansen op herstel. Maar de lagere top en terugtest van het piekniveau uit 2007 bereidt de AEX-beleggers voor op een correctiescenario richting 538 (of lager).

AEX-index op uurbasis afgelopen drie maanden

Op 14 mei 2019 geeft Edward Loef wederom een masterclass, dit keer met als onderwerp “Herken toppen en bodems in beurskoersen”. Schrijf u snel in:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker