TA: ‘Profiteren van hogere bodems’

Het einde van week 20 in 2019 is bijna voorbij. Als we snel een tussenbalans opmaken dan had de Nederlandse belegger dit jaar zijn heil moeten zoeken in de Amerikaanse Nasdaq-100 index (+20%). Maar de offensieve beleggers hadden bijna het dubbele kunnen verdienen aan de olieprijs (+39%).

BRENT CRUDE OIL op weekbasis vanaf 7 december 2018

Eerder deze week werd in de LYNX Masterclass over technische analyse een manier van kijken getoond met als doel het herkennen van toppen en bodems in beurskoersen. Waartoe had deze manier van kijken toe kunnen leiden. Degene die de masterclass terugkijkt realiseert zich dat voor een bodempatroon drie opeenvolgende beurskoersen nodig zijn, waarvan de middelste beurskoers de laagste is en de derde in de reeks de hoogste. De ‘V’-vorm laat immers duidelijk een bodem zien in deze reeks. Bij koerstoppen geldt het omgekeerd. De termijnprijs van Brent Crude Oil toont een bodem op 28 december 2018 en daarna hoger gelegen ‘V’-patronen op weekbasis. Datzelfde geldt voor de koerstoppen. Een proces van hogere bodems en hogere toppen definieert een stijgende trend in Brent Crude Oil.

BRENT CRUDE OIL op weekbasis vanaf 7 december 2018

Procter & Gamble vanaf 1 april 2019

In de masterclass deze week omtrent het herkennen van toppen en bodems in beurskoersen werd het aandeel Procter & Gamble getoond. Stap voor stap werd op basis van slotkoersen getracht een oordeel te vormen over de ontwikkeling van de trend (zie dynamische groengekleurde lijngrafiek). Een alternatieve benadering voor het signaleren van toppen en bodems is wederom een reeks van drie opeenvolgende koersen te hanteren, maar op basis van hoogste respectievelijk laagste intraday bewegingen. Dit geeft meer gedetailleerde informatie, waardoor in het webinar een symmetrische driehoek voor de dag kwam. Deze continuatiepatronen breken doorgaans uit op tweederde afstand van de driehoek. De conclusie die afgelopen dinsdagavond werd getrokken was dan ook positief (lees: bullish). Vandaag toont de grafiek hoe Procter & Gamble zich verder ontwikkelde.

Procter & Gamble vanaf 1 april 2019

AEX-index op uurbasis vanaf 2 mei 2019

Bij het herkennen van toppen en bodems in beurskoersen werd ook aandacht geschonken aan de definitie van een stijgende trend of dalende trend. Formeel wordt deze pas in theorie herkend na in totaal vijf golfbewegingen. Op 13 mei jl. werd op basis van het ‘V’-patroon in de AEX-index een bodem herkend. De rally besloeg vijf golven. Na vijf golven volgt vaak een tegengestelde reactie. Op 15 mei eindigde een dalingsfase na vijf golven. Op 15 mei werd opnieuw een ‘V’-patroon herkend en werd op deze plek ‘de opwaartse krachten een kans’ geboden (richting AEX 559,82). De AEX voltooide als gevolg van een toppatroon hedenochtend de stijgingsfase (na vijf golven). Een bodem herkennen bij 548,98 en een top bij 557,49 heeft de deelnemers aan het webinar mogelijk 8,5 indexpunt winst opgeleverd. Natuurlijk biedt geen enkele techniek 100% garantie op koerswinst. Het blijft een manier van kijken.

AEX-index op uurbasis vanaf 13 mei 2019

De meest recente Masterclass met Edward Loef – “Herken toppen en bodems in beurskoersen” kunt u hieronder terug kijken:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×