TA: ‘Profiteren van oversoldwaarderingen’

De snelheid en de omvang van de koersdalingen in de aandelenmarkten hebben ongetwijfeld voor verrassingen gezorgd. Hoe is deze recente dynamiek te verklaren? En hoe profiteert u nu?

Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) op dagbasis met ‘candlevolumes’ en RSI(14)

De ‘candlevolume’-grafiek van de Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) genoteerd in US dollars weerspiegelt hoe intens er gehandeld wordt in deze wereldwijd gespreide aandelentracker. Hoe dikker de candle is, des te meer er in de onderliggende waarde wordt gehandeld. De hoge volumes gisteren in de dagcandle illustreert een hoge mate van handelsactiviteit. De relatieve sterkte index (RSI) raakte onder 30 ‘oversold’, waardoor er sprake is van een vorm van verkooppaniek. Dit is dus een uiting van emotioneel gedreven handelsgedrag en dat wordt zelden positief beloond. Verwacht daarom een technisch herstel vanaf het 50% Fibonacci-retracement dat gisteren werd bereikt in de VTI-ETF.

SPDR Select Sector HealthCare ETF (XLV) vanaf maart 2018 + 20/120-daags gemiddelden + RSI(14)

Bij vlagen van verkooppaniek in de aandelenmarkt worden mandjes aandelen via breedgespreide indextrakers aangeboden. Ook de aandelen in de farmaceutische sector en aanverwante bedrijven met activiteiten in de gezondheidssfeer worden daardoor meegesleurd in de verkoopgolf. In de Amerikaanse SPDR Select Sector HealthCare ETF (XLV) zijn de effecten daarvan terug te zien in de koersgrafiek. De beurskoers sloot gisteren echter nog boven het stijgende 120-daags gemiddelde. Hierdoor blijven de lange termijn technische perspectieven nog redelijk gezond ondanks de dubbele top die wijst op een sentimentswijziging. Het komt niet vaak voor dat de relatieve sterkte index (RSI) oververkocht raakt onder 30. Dit is zo’n moment waarop koopjesjagers aan gezonde timing doen.

C.F.E. vanaf 2019 + 20/120-daags gemiddelde + RSI(14)

CFE is een industriële beursgenoteerde groep die operationeel is in o.a. baggerwerken, milieu, offshore en infrastructuur, maar ook vastgoedontwikkeling. De beurskoers van CFE is eind 2019 opwaarts uitgebroken boven de koerstoppen van 2019 en is gisteren teruggevallen naar het stijgende 120-daags gemiddelde. Dit is het moment waarop langetermijn investeerders tegen een technisch aantrekkelijke waardering kunnen anticiperen op nieuwe opwaartse impulsen. Enerzijds is de relatieve sterkte index (RSI) onder 30 ‘oversold’ geraakt en anderzijds toont de dagcandle bij de opmaak van deze blog een bullish bodemformatie in de vorm van een hamerpatroon. Dat is constructief en past heel goed bij het aandeel CFE.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker