TA: ‘Hoe ver reikt deze idiote klim?’

Dat is de vraag die een ex-vermogensbeheerder hedenochtend voorbeurs stelde naar aanleiding van nieuwe recordstanden in diverse aandelenindices. De vraag stellen is deze beantwoorden.

MSCI USD World Index op dagbasis vanaf november 2017 + relatieve sterkte index (signalen > 72)

Wereldwijd anticiperen aandelenbeleggers op een spoedig akkoord in het handelsconflict tussen de VS en China. Daarbij wordt het sentiment geholpen door de terugkeer van monetaire stimulansen in de vorm van renteverlagingen. De MSCI USD World index stijgt enerzijds door hoop en anderzijds door een zoektocht naar hogere rendementsmogelijkheden. Er zijn genoeg argumenten om de nieuwe recordstanden als een idiote klim te beoordelen. Technisch geschoolden kijken voor een bevestiging daarom vaak naar de waardering van de relatieve sterkte index (RSI). Bij een RSI-stand boven 70 is in theorie sprake van een overspannen klim. Met rode pijlen is aangegeven wanneer de RSI bij een waardering boven 72 (= recente RSI-piek) omlaag knikt. De grafiek van de MSCI USD World Index geeft in de afgelopen twee jaar aan wat er daarna gebeurde.

General Electric vanaf oktober 2018 op dagbasis + relatieve sterkte index RSI(14)

Een RSI waardering boven 70 geeft geen garantie op het einde van een klim. Onthoud a.u.b. dat geen enkele techniek garanties afgeeft voor toekomstige ontwikkeling of resultaten. Verwacht dus niet teveel van mensen die de rol toegedicht krijgen om de toekomstige beurskoersen te voorspellen. Deze blog heeft evenwel de functie u toch enigszins duiding te geven. Geen enkele indicator top zichzelf werkt goed, maar in combinatie met andere invalshoeken kan een situatie interessant blijken. Bijvoorbeeld wanneer de meest recente knik in de RSI boven 70 omlaag wordt gesignaleerd om en nabij een (horizontaal) weerstandgebied gevormd door een set van koerstoppen. Voorbeurs was dit het geval in het aandeel General Electric. Maar tijdens de opmaak van dit rapport kan deze technische conditie veranderen. TIP: maak uw keuzes als de beurs gesloten is.

AEX-index op dagbasis vanaf november 2018 + relatieve sterkte index RSI(14)

De relatieve sterkte index (RSI) in de AEX-index noteert bij een intraday indexstand op 594,64 nog niet boven de grenswaarde 70. Waardering boven 70 worden als ‘te hoog’ gelezen en onder de 30 als ‘te laag’ beschouwd. De waarderingen onder 30 werden in de afgelopen 12 maanden twee keer waargenomen. Eind december 2018 en begin augustus 2019 was de AEX-index volgens de RSI-indicator (met een zgn. parameterinstelling 14) ondergewaardeerd. M.a.w. dat waren de momenten waarop de AEX-index voor ‘market timers’ koopkansen bood. Boven een RSI-waardering van 70 geldt het omgekeerde, echter met dien verstande dat het geen wet van Meden of Perzen is dat de AEX-index zal dalen. Kijk maar naar de draaimomenten in de RSI boven 70 dit jaar.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker