TA: ‘SAP toont een bullish vlagpatroon’

In de afgelopen 18 maanden daalde de Duitse aandelenindex met ca. 6% terwijl het software-aandeel SAP ruim 20% duurder werd. Het koersverschil tussen de Xetra Dax en SAP kan verder oplopen./vc_column_text]

SAP vanaf juni 2018 + 20/120-daags gemiddelden

Na de positieve kruising in het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde afgeleid van de beurskoers van het Duitse software-aandeel SAP begin maart werd een stijgende trend ingezet. Opvallend is de enorme koersstijging op 24 april dit jaar. De basis voor deze koersstijging werd gelegd bij € 98 en eindigde rond € 115. Sindsdien wappert de beurskoers aan de geplaatste bullish vlaggenmast. De zijwaartse beweging tussen € 110 en € 115 is een zogenaamde ‘bull flag’ en komt in theorie vaak voor halverwege trendmatige bewegingen. Een nieuwe rally is daarom te verwachten, waarbij een stijging naar € 125 is te verwachten in een zogenaamde ‘measure move’-patroon.

SAP vanaf juni 2018 + 20/120-daags gemiddelden

Xetra DAX vanaf juni 2018 + 20/120-daags gemiddelden

In de Duitse Xetra Dax is de herstelbeweging van dit jaar eind mei beschadigd. De daling uit het stijgende trendkanaal is per definitie een aanwijzing voor een trendwijziging. De actuele opleving naar de gebroken steunlijn van het stijgende trendkanaal is een gebruikelijk fenomeen. In principe hoort na deze terugtest de beurskoers terug te vallen naar de meest recente bodem (en wellicht daaronder). Een herstel boven de stijgende steunlijn is nodig om de koersrisico’s te elimineren. Een stijging boven 12.230 is nog weinig betekenisvol, want bij 12.435 ligt al de volgende weerstand te wachten. Maar boven het 20-daags gemiddelde (> 12.027) hebben de bulls het voordeel van de geuite twijfels.

Xetra DAX vanaf juni 2018 + 20/120-daags gemiddelden

AEX-index op uurbasis vanaf eind april 2019

Het principe van de technische analyse is in de basis zeer eenvoudig. De belegger met oog voor de taal van de grafieken hoeft alleen maar te kijken naar de boodschap die de opeenvolgende hogere bodems of lagere toppen uitspreken. Hieruit blijkt of de vraag de overhand heeft of het aanbod. De grafiek op uurbasis toont hogere bodems deze maand. De trend is dus opwaarts gericht. Boven AEX 550 mogen de optimisten hopen op een opwaartse uitbraak boven de weerstandgrens bij AEX 559.  Een terugval blijft idealiter beperkt tot ca. AEX 554. Boven de weerstand komt de weg vrij te liggen richting AEX 564 respectievelijk AEX 572. Onder AEX 550 draait het vizier naar AEX 535.

AEX-index op uurbasis vanaf eind april 2019

De meest recente Masterclass met Edward Loef – “Herken toppen en bodems in beurskoersen” kunt u hieronder terug kijken:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker