TA: ‘Met slippende banden uit de bocht’

U leest elke dag deze column. Mogelijk met bezwete handen aan het stuur en de voeten bij zowel het gas- als rempedaal. U heeft dus goede banden nodig!

CONTINENTAL AG op maandbasis (log-schaal)

De maandgrafiek van het beursgenoteerde Duitse concern van banden, remsystemen, stabiliteitssystemen en andere voertuigonderdelen Continental maakt vandaag een enorme slippartij. De beurskoers daalde zojuist met ruim 12% en valt duidelijk terug onder de koerstop van de vorige beurshausse uit 2007. Waar deze slingerbeweging eindigt hangt o.a. van rijgedrag van andere deelnemers aan het Duitse beursverkeer. Bij een beurskoers tussen € 75 en € 78 kan de klap even worden opgevangen, maar als deze vangrail sneuvelt dan dreigt een vrije val in het ravijn richting € 40. Veiligheidsriemen om dus of kijken of de noodrem wel functioneert.

Enphase Energy (ENPH) vanaf december 2018

Het eind vorig jaar in technisch zin uitgeroepen verrassingsaandeel ENPHASE ENERGY (ENPH) voor 2020 weet zich ondanks de enorme volatiliteit in Wall Street goed staande te houden. Op 19 februari dit jaar piekte de S&P 500 index en raakte in een vrije val (zie actuele update in deze TA blog). Het aandeel Enphase Energy bereikte op 21 februari dit jaar een hoogste notering bij $ 59,15 en noteert zojuist $ 52,59. Dit is een daling van 11%. Deze daling is groter(!) dan de daling zojuist in de S&P 500 index ten opzichte van de hoogste stand dit jaar (-9%). Maar de verrassing is nu dat de beurskoers van Enphase Energy boven haar stijgende(!) 20-daags gemiddelde noteert. Dat doet het 20-daags gemiddelde afgeleid van de S&P 500 index nu niet na.

S&P 500 index vanaf oktober 2017 + 200-daags gemiddelde + 20-daags gemiddelde

Het technisch stemmingsbeeld van de S&P 500 index zal ongetwijfeld na de forse daling in de afgelopen twee weken ook de aandacht trekken van institutionele beleggers. Denk hierbij aan pensioenfondsen en vermogensbeheerders met al hun verschillende risicoprofielen. Het technisch beeld van de S&P 500 index is boven het afgeleide 200-daags gemiddelde voor dit type beleggers vaak een argument om positief te zijn of blijven. Interessant voor deze grote beleggers is nu een vergelijk met de conditie van begin oktober 2018. De grote koersdaling in het vierde kwartaal van 2018 overviel de meeste fondsmanagers als donderslag boven heldere hemel. Dat is geen kritiek, maar particuliere beleggers gaan de gevolgen merken als ‘het grote geld’ gaat schuiven!

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker