TA: ‘Succesvol geteste steunlijnen’

In deze onzekere tijden waarin verslechterend economisch nieuws en hoop op de centrale bankiers zorgen voor een wankele situatie zijn de steunlijnen een waardevol technisch hulpmiddel.

CISCO SYSTEMS (CSCO) vanaf 2017 + 20/120-daags gemiddelden

CISCO SYSTEMS (CSCO) vanaf 2017 + 20/120-daags gemiddelden

De technische analyse zou niet moeten of kunnen voorspellen. Toch is het een waardevol hulpmiddel om trends en veranderingen te duiden. Twee opeenvolgende belangrijke draaipunten zijn vaak voldoende voor concrete aanwijzingen. Neem als voorbeeld de stijgende steunlijn getrokken langs de bodems van augustus 2017 en december 2018 in het aandeel Cisco Systems (CSCO). Een parallel getrokken weerstandlijn vanaf de top in het voorjaar van 2018 waarschuwde in april dit jaar na extrapolatie voor het risico van terugkerend aanbod bij het bereiken van de bovenkant van het stijgende trendkanaal en terugkerende vraag bij het testen van de stijgende steunlijn in de afgelopen weken. Een stijging boven de correctiebodem van mei dit jaar is nu nodig om weer te speculeren op een nieuwe stijgingsfase zolang Cisco Systems boven de stijgende steunlijn noteert en boven het 20-daags gemiddelde.

MERCK & Co. (MRK) vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. HealthCare

MERCK & Co. (MRK) vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. HealthCare

De stijgende steunlijn in het aandeel Merck & Co. (MRK) vanaf het dieptepunt begin vorig jaar langs de correctiebodem van april dit jaar werd gisteren succesvol getest. Interessant is het bodempatroon in de vorm van een hamer. De openingskoers ($ 82,39) en slotkoers ($ 81,69) markeren de kop van het hamerpatroon, waarbij de onderzijde van de steel een tweetal steunlijnen testte. Met een intraday dieptepunt op $ 78,85 werd ook de correctiebodem van 12 juli dit jaar getest. Net als op 12 juli werd het stijgende (rode) 120-daags gemiddelde getest. De koersmarge tussen slotkoers en openingskoers gisteren bedraagt $ 2,84. Bij een opwaarts koerspotentieel dat minimaal drie keer zo groot is (= 3 x $ 2,84 = $ 8,52) zou de opgaande trend gerespecteerd kunnen worden. Het koersdoel ($ 81,69 + $ 8,42) moet dus boven $ 90,21 liggen. Het stijgende trendkanaal in Merck & Co. oogt vanaf het huidige niveau gezond.

AEX-index vanaf december 2018 + 20/120-daags gemiddelden

AEX-index vanaf december 2018 + 20/120-daags gemiddelden

De AEX-index noteert in snel tempo de gebroken stijgende steunlijn die de bodems van eind 2018 en juni 2019 met elkaar verbindt. Een terugtest van gebroken steunlijnen is veelvoorkomend fenomeen in de technische analyse. De steunlijn noteert in de komende 24 uur tussen 576 en 577 en zou tot terugkerend aanbod moeten leiden. De AEX-index is immers uit een stijgend wigpatroon gevallen en zulke koersformaties staan ook wel bekend als een ‘ending diagonal’ indien deze voorkomen aan het einde van een bullmarkt. De ingezette rally vanaf AEX 530 zou daarom weleens achteraf de boeken kunnen ingaan als een ‘suckers rally’. De koersstijging zou dus misleidend kunnen zijn, waardoor de bulls onder ons worden minachtend voor sukkels worden versleten. Voelt u zich a.u.b. niet persoonlijk aangesproken, want er is nog geen zichtbaar bewijs voor een lagere (aanstaande) top en de marktrichting dient altijd te worden gerespecteerd.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker