TA: ‘Trending futures ook na het weekend?’

Vele markten en afgeleide instrumenten tonen recent sterk overdreven bewegingen. Maar soms winnen die bewegingen aan momentum. Dat is nu gevaarlijk!

DAX future op uurbasis vanaf 3 februari 2020 + Directional Movement Indicatoren

Het termijncontract op de Duitse aandelenindex (DAX future) zakt bij de opmaak van deze blog weg onder het vorige dieptepunt van afgelopen maandag 2 maart jongstleden. Het proces van lagere bodems wordt dus voortgezet. Hoe is het gesteld met de verkoopdruk? De Directional Movement Indicator (DMI) is een handig technisch hulpmiddel om te controleren of de trend sterk is of afzwakt. In de koersgrafiek kan dat in de set van DMI-indicatoren worden afgeleid van de (blauwe) ADX-lijn. Stijgt deze ADX-lijn, dan betekent dit dat de trend aan momentum wint. De verkoopkrachten (in het rood in de DMI-grafiek) bevinden zich boven de koopkrachten (in het groen). De trend is dus op uurbasis sterk dalend!

AEX future vanaf medio augustus 2018 + Directional Movement Indicatoren op dagbasis

Een week geleden is menig belegger, speculant, amateur belegger en professioneel fondsbeheerder of daghandelaar overvallen door de snelheid en de omvang van de koersdaling. Voor wie op zoek is naar sterke trendmatige bewegingen waarin de tegengestelde reacties kort en beperkt zijn, is de DMI-indicator  een handig hulpmiddel. Op 24 februari bij een AEX-slotnotering op 593,17 kwam de (blauwe) ADX-lijn opwaarts in beweging bij een sterke opleving in de negatieve (rode) Directional Movement indicator. Nog geen enkele keer is die ADX-lijn sindsdien omlaag geknikt. De conclusie is dan ook dat het niet verstandig is om een bodem te voorspellen. De verkoopdruk is immers ‘trending’.

S&P 500 Future vanaf 2014 op weekbasis + Directional Movement Indicator

De omvangrijke koersdaling in het Amerikaanse S&P 500 Emini-termijncontract vorige week op weekbasis heeft de Directional Movement Indicator niet onberoerd gelaten. De negatieve Directional Indicator (in het rood) schoot als een raket omhoog. Dit wijst op heel veel haast aan de verkoopkant. Deze week werd in het Emini futures contract een openingskoers gesignaleerd bij 2900 en een hoogste weeknotering bij 3137. Nu noteert het Emini futures contract weliswaar boven de openingskoers van deze week, maar de (blauwe) ADX-lijn loopt deze week op. Kortom, de neergang in de S&P 500 index wint nu op weekbasis aan momentum. De verkoopdruk wordt opgevoerd.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker